25 години от началото на работата на Международната космическа станция

  • 07 декември 2023 14:42

  • 862
  • 0
25 години от началото на работата на Международната космическа станция
© Getty Images

Американската космическа агенция НАСА отбеляза 25-годишнината от началото на работата на Международната космическа станция (МКС) с церемония в сряда, съобщи ДПА.

Заместник-главният изпълнителен директор на НАСА Боб Кабана и ръководителят на програмата за МКС Джоел Монталбано прекараха около половин час в телефонни разговори с астронавтите и космонавтите, които в момента се намират на МКС - седем мъже и жени от САЩ, Дания, Япония и Русия.

Точно преди 25 години в сряда бяха свързани първите два модула – „Юнити" и „Заря". Руският модул „Заря" беше изстрелян в космоса около три седмици по-рано. Кабана беше първият американец, който влезе в МКС.

„Не мога да повярвам, че на днешния ден преди 25 години грабнахме „Заря" и го съединихме с „Юнити". Абсолютно фантастично!", каза Кабана по време на церемонията.

НАСА тества лазерни комуникации на разстояние 16 милиона километра в космоса

Оттогава човешкият аванпост обикаля Земята 16 пъти дневно на височина около 400 км. МКС е съвместен проект на космическите агенции на Русия, Канада, Япония, Европа и САЩ - стартирал като международен проект след края на Студената война.

След свързването на първите два модула станцията непрекъснато нараства и сега е с размерите на футболно игрище, с шест спални, две бани, фитнес зала и панорамен прозорец.

От 2000 г. насам космическите пътешественици провеждат изследвания в тази космическа лаборатория без прекъсване. Матиас Маурер е последният германец, който е бил там от 2021 до 2022 г.

Общите разходи отдавна са доста над 100 милиарда долара.

Въпреки поддръжката, обновяването и модернизацията, технологията на МКС вече не е най-съвременната. Постоянно се съобщава за повреди, неизправности, течове и други проблеми. Освен това настоящата политическа ситуация в света не улеснява експлоатацията на МКС.

Съществува широк консенсус, че МКС все още може да се експлоатира съвместно до края на десетилетието. След това би могло да се предприеме контролирано разбиване на МКС в Тихия океан, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
862 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини