Създадоха малки роботи, направени от човешки клетки

  • 05 декември 2023 11:47

  • 1746
  • 1
Създадоха малки роботи, направени от човешки клетки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Екип от изследователи са създали малки роботи, направени от човешки клетки. Те имат потенциала да бъдат използвани за лечение на рани, регенериране на тъкани и дори лечение на болести.

Както е описано подробно в ново проучване, публикувано в списанието Advanced Science, тези многоклетъчни "антроботи" вече са демонстрирали, че могат да се движат сами и да помагат за възстановяването на увредените области на невроните.

Досега био-ботовете са били в състояние да извършват това само в лабораторни условия - върху петриево блюдо - но техният потенциал без съмнение е изумителен. Работата следва предишни изследвания, ръководени от някои от същите изследователи, които разработиха първите биологични роботи, наречени "ксеноботи", от стволови клетки на жаба.

Човешките клетки са далеч по-практични за употреба, твърдят учените. Те могат да позволят на лекарите да използват собствените клетки на пациента, за да конструират ботове - намалявайки шансовете за усложнения като отхвърляне на чужда тъкан от тялото.

Хуманоидният робот София: Нищо не може да спре роботите да превземат света, освен няколко протокола за сигурност

"Ние не осъзнаваме всички свойства, които притежават клетките на нашето тяло", добави той.

Изследователите са създали антроботите, използвайки възрастни човешки клетки от трахеята. Тези клетки са покрити с космати нишки, наречени реснички, които се извиват и изтласкват чуждия материал. Също толкова важно е, че те могат също да се слепват заедно, за да образуват многоклетъчни израстъци, наречени органоиди.

"Антроботите се самосглобяват в лабораторната чиния", обясни съавторът Гизем Гумуская, синтетичен биолог в Tufts, в изявление за работата. "За разлика от ксеноботите, те не изискват пинсети или скалпели, за да им придадат форма, и можем да използваме възрастни клетки - дори клетки от възрастни пациенти - вместо ембрионални клетки", добави тя.

За да демонстрират техния терапевтичен потенциал, изследователите отгледаха 2D слоеве от човешки неврони, направиха малки разрези в тях, за да образуват рани, и поставиха "супербот" групи от антроботи наблизо. Забележително е, че без никакво допълнително генно инженерство или програмиране, суперботите помагат на невроните да зарастат отново.

Все още не е напълно разбрано как са предизвикали това изцеление. Но Гумуская е уверена, че техният потенциал е огромен.Биороботите се саморазграждат след 60 дена.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1746 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 13:11

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини