ЕЦБ: Изкуственият интелект към момента не е заплаха за работните места, а за заплатите

  • 28 ноември 2023 16:13

  • 911
  • 2
ЕЦБ: Изкуственият интелект към момента не е заплаха за работните места, а за заплатите
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Бързото интегриране на изкуствения интелект в дейностите на предприятията не застрашава към момента броя на работните места, особено за младите и висококвалифицираните служители, но може да има намали възнагражденията, се посочва в анализ на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Компаниите са инвестирали значителни средства и усилия в изкуствения интелект (ИИ), което създава казуси пред икономистите за това да разберат въздействието на новия софтуер върху пазара на труда и бъдещето на работните места.

В същото време работодателите се борят да намерят квалифицирани работници въпреки рецесията, която обикновено би създала предпоставки за по-широк избор на специалисти.

В извадка от 16 европейски държави делът на заетостта в секторите, където използването на ИИ нараства, се увеличава, като работните места изискващи ниска и "средна" квалификация до голяма степен не са засегнати. Същевременно присъствието на ИИ при работата на висококвалифицираните служители нараства значително, се казва в бюлетина, публикуван от ЕЦБ. В документа обаче се посочва, че интегрирането на ИИ в предприятията оказва "неутрално до леко отрицателно въздействие" върху приходите, което може да нарасне.

Изкуственият интелект и изборите: заплахите са много

"Тези резултати не означават оправдателна присъда (относно това дали ИИ ще отнеме работни места, бел. ред.)", според документа. Технологиите, поддържащи ИИ, продължават да се разработват и прилагат от компаниите. По-голямата част от тяхното въздействие върху заетостта и заплатите "и следователно върху растежа и равенството" все още предстои да се види, се посочва в доклада.

Констатациите са в контраст с предишни "технологични вълни", се казва в него, когато компютъризацията е намалила относителния дял на заетостта на работници със "средна" квалификация, допълва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
911 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
не по врат,

2023.11.29 | 06:27

2
а по шия.

2023.11.28 | 23:05

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини