Изкуственият интелект и изборите: заплахите са много

  • 21 ноември 2023 13:31

  • 473
  • 1
Изкуственият интелект и изборите: заплахите са много
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

Изображения, видеоклипове, гласови съобщения - в последните месеци съдържанието, генерирано от изкуствен интелект (ИИ), създава редица проблеми в световен мащаб.

Например снимките, които уж показваха ареста на Доналд Тръмп, както и някои, за които се твърдеше, че отразяват войната в Близкия изток, се оказаха създадени от изкуствен интелект.

ИИ може да се окаже ключов в супер изборната година

Възможностите и рисковете, които изкуственият интелект създава, са обект на разгорещен дебат в политическите кръгове, пише АРД. През следващата година предстоят много избори в целия свят - включително решаващите за президент на САЩ и вота за Европейския парламент. ЕС иска да наложи по-строги правила за използването на изкуствен интелект, докато някои организации предупреждават да не се регулира твърде много пазара. Според скорошно проучване около половината германци смятат, че ИИ е заплаха за демокрацията, пише АРД.

Екипът на Тръмп използва изкуствен интелект, за да „подбере армия“ от лоялни служители за „безпрецедентна концентрация на властта“

Тази година вече станахме свидетели на фалшива информация по време на предизборна кампания, разпространявана с помощта на изкуствен интелект. Преди изборите в Словакия се появи аудио, генерирано от изкуствен интелект, което се разпространяваше във Фейсбук и други социални мрежи. В него се чуваха гласовете на партиен лидер и журналист, които обсъждаха манипулирането на предстоящите избори. За потребителите в началото не беше ясно, че аудиозаписът е т.нар. "дийпфейк”, уточнява АРД. 

Ботовете помагат за манипулиране на общественото мнение

"ИИ крие рискове, особено за формирането на общественото мнение преди избори", казва пред АРД Кристоф Бибер, политолог от Центъра за напреднали интернет технологии в Бохум. "Все още обаче сме в самото начало на изследванията и затова можем само да си представим посоката, в която ще се развиват събитията". В допълнение към целенасочената дезинформация, която може да бъде разпространявана от политически и други групи, ИИ може да се използва и за съвсем различни цели по отношение на изборите.

В социалните мрежи например ботове представляват опасност да повлияят върху избирателите. Ботовете са фалшиви акаунти, които се управляват от системи с изкуствен интелект и правят съдържанието по-привлекателно за алгоритъма, за да увеличат обхвата му. Това често не е очевидно за потребителите, така че те остават с впечатлението, че определени позиции са по-популярни от други, поне онлайн.

Злонамерени ботове генерират 30% от интернет трафика

Персонализираните чатботове биха могли да се използват и от политиците за взаимодействие с потенциални избиратели, предупреждава АРД. В Маями например кметът Франсис Суарес е създал чатбот с изкуствен интелект, който да отговаря на въпроси вместо него. Експертите смятат, че подобни модели биха могли да играят по-голяма роля в бъдеще.

Политическите партии в Германия също използват изкуствен интелект

В Германия големите партии вече използват изкуствен интелект за политически кампании, казва Катя Муньос, научен сътрудник в Германския съвет по външна политика. На последните федерални избори например повечето партии използваха комуникационни системи, базирани на ИИ. ХДС също вкара в употреба приложение, което оценяваше данните от социологическите проучвания.

Подобни решения имат за цел да повишат ефективността на предизборната кампания. Например с помощта на изкуствен интелект служителите на кампанията могат да се насочат към онези избирателите, които все още не са взели решение, обяснява АРД.

Като цяло обаче, в сравнение с други страни, германските партии са доста предпазливи, когато става дума за използване на ИИ, казва Бибер. "Партиите все още наистина не разполагат с надеждни данни за собствената организация и за избирателите си". Само когато една партия разполага с добре обработени данни, тя може да съобрази предизборната кампания с тях. Високото ниво на защита на данните в Германия възпрепятства това. 

С поглед към бъдещето Бибер настоява партиите да се споразумеят за общи насоки по отношение на използването на изкуствения интелект. "Би било добре, ако партиите си наложат някои ограничения. Но досега това не се е случило". Бибер също така призовава за повече прозрачност от страна на политиците относно целите, за които използват ИИ.

Може ли изкуствения интелект да повлияе на решенията на избори?

Освен възможностите за политическите партии, експертите виждат в изкуствения интелект и възможности за избирателите. Те биха могли да използват приложения с ИИ например, за да получат повече информация за кандидатите.

Стойчо Керев: Изкуственият интелект има роля и на тези избори

Дотогава обаче системите за изкуствен интелект ще трябва да бъдат допълнително оптимизирани. Неправителствената организация "Algorithmwatch" тества чат модели, поддържани от ИИ, преди регионалните избори в Бавария и Хесен. Чатботовете понякога даваха напълно погрешни отговори на въпроси за кандидатите на различните партии. Според "Algorithmwatch" това е добре познат проблем при чатботовете, тъй като те просто изчисляват вероятности, според които навързват думи - независимо дали са верни или не. Неверните данни пък могат да доведат до неверни отговори, обяснява АРД.

Създадоха първата европейска партия с лидер изкуствен интелект

Въпреки че все още не е възможно да се прецени как точно ще се използва изкуственият интелект в многото предстоящи избори през следващата година, темата ще продължи да е актуална, казва Муньос. "Трансформацията е тук, независимо дали ни харесва или не. Технологията непрекъснато се развива", коментира експертката пред АРД. Ето защо трябва постоянно да наблюдаваме тези процеси, за да не се изнедаме, когато изкуственият интелект напълно преобрази дадена област, обобщава германската обществено-правна медия.

Последвайте канала на

Дойче веле
473 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.21 | 16:27

1
И двамата ще го харесате! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате -------> mub.me/bluex

Добави коментар

Водещи новини