ЮТюб въвежда ограничения за видеоклипове, създадени чрез изкуствен интелект

  • 15 ноември 2023 14:53

  • 429
  • 1
ЮТюб въвежда ограничения за видеоклипове, създадени чрез изкуствен интелект
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

ЮТюб въвежда нови правила за съдържание с изкуствен интелект (ИИ), включително изискване към създателите да разкриват дали са използвали генеративен ИИ за създаване на реалистично изглеждащи видеоклипове, съобщава АП.

В публикация във вторник, в която се посочват редица актуализации на правилата, свързани с изкуствения интелект, ЮТюб заяви, че създателите, които не разкрият дали са използвали инструменти на изкуствения интелект за създаване на „променени или синтетични“ видеоклипове, са заплашени от санкции, включително премахване на съдържанието им или спиране на участието им в програмата за споделяне на приходите на платформата. 

„Генериращият ИИ има потенциала да отключи творчеството в ЮТюб и да промени преживяването на зрителите и създателите в нашата платформа“, пишат в блог публикация Дженифър Фланъри О'Конър и Емили Моксли, вицепрезиденти по управление на продуктите на световната платформа за видеосподеляне. „Обаче също толкова важно е, че тези възможности трябва да бъдат балансирани с отговорността ни да защитаваме общността на ЮТюб“, добавят те. 

Ограниченията разширяват правилата, които компанията майка на ЮТюб - Гугъл, представи през септември, изисквайки политическите реклами в ЮТюб и други платформи на Гугъл, използващи изкуствен интелект, да бъдат придружени от видим предупредителен етикет.

"Гугъл" ще се бори с изкуствения интелект в политическите реклами

Съгласно последните промени, които ще влязат в сила до следващата година, ЮТюб потребителите ще получат нови опции, за да посочват дали публикуват променено или синтетично съдържание. Това включва видеоклипове, генерирани от изкуствен интелект, които изобразяват реалистично събитие, което никога не се е случило, или показват някой, който казва или прави нещо, което всъщност не е направил.

„Това е особено важно в случаите, когато в съдържанието се обсъждат чувствителни теми, като например избори, текущи конфликти и кризи в областта на общественото здраве или публични лица“, казват О'Конър и Моксли. 

Зрителите ще бъдат предупреждавани за променените видеоклипове по чувствителни теми чрез етикети, включително такива, видими в плейъра на ЮТюб. 

Платформата също така внедрява изкуствен интелект, за да изкоренява съдържание, което нарушава нейните правила, и компанията заяви, че технологията е помогнала за по-бързото откриване на „нови форми на злоупотреба“. 

Процесът за подаване на жалби за защита на личните данни в ЮТюб ще бъде актуализиран, за да позволи съобразяване с искания за премахване на видео, генерирано от ИИ, което симулира лице или глас, които могат да бъдат идентифицирани. 

Музикалните партньори на ЮТюб, като звукозаписни компании или дистрибутори, ще могат да поискат премахване на генерирано от ИИ музикално съдържание, „което имитира уникалния глас на изпълнител, който пее или рапира“, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
429 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 20:59

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини