Доброслав Димитров: Който притежава данните, има цялата икономическа сила в света

  • 15 ноември 2023 13:16

  • 633
  • 1
Доброслав Димитров: Който притежава данните, има цялата икономическа сила в света
© Freepik
Слушай новината Слушай новината

"Право и изкуствен интелект" е темата на 21-вия брой на "Юридически барометър". Това е гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Инициативата е ръководена от проф. Даниел Вълчев – декан на Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Изследването ще бъде представено днес.

Според председателя на УС на Българската асоциация на софтуерните компании Доброслав Димитров изкуственият интелект ще повлияе на всеки аспект от живота. По думите му изкуственият интелект поставя много предизвикателства пред това как да се тълкуват едни или други неща.

"Досега причинно-следствените връзки са били много ясни – човек прави нещо и съответно носи отговорност. В момента, когато много от нещата се случват автоматизирано чрез алгоритми, които са обучени по един или друг начин, дадена им е някаква свобода и тези алгоритми взимат едно или друго решение, ще изправи цялата правна система пред доста интересни дилеми", обясни той в интервю за предаването "Преди всички".

Но имаме и доста по-фундаментални въпроси относно това как се регулира важното и неважното в обществото, добави Димитров и даде пример с авторските права.

"Данните са новият петрол, новата земя. Който притежава данните, притежава икономическа сила в света", твърди той.

Доброслав Димитров (БАСКОМ) за изкуствения интелект: Ако не повишим възможностите си, можем да станем излишни

И заяви категорично, че трябва да използваме такъв тип инструменти, за да можем да вземем най-информираното и правилно решение. Според него обаче все пак човекът трябва да "седи на кормилото" и да взима финалните решения, за да носи и отговорност.

"Правото има много голяма роля в това, което ще се случи оттук нататък. Много от проблемите не са технологични. Те са как ще ги регулираме, така че да използваме тази технология в наш плюс. Изкуственият интелект е множител не само на възможности, но и на намерения – дали са добри или лоши, зависи от човека. Тук идва мястото на правото".

По думите на Доброслав Димитров е изключително важно данните да не бъдат монополизирани от 1-2-3 играчи в пространството, както е в момента на глобално ниво.

Тези проблеми чукат на вратата и ако ние не ги адресираме сега, ще ни изненадат лошо, предупреди още той.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
633 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.15 | 13:18

1
Луд ceкс цяла нощ, ярки и силни оpгазми, море от спеpма и удоволствие. Това наистина е прекрасно нещо, което ще издигне сeкca ви на следващото ниво и пpочетох за него тук-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини