Безопасен интернет за малките с героите на "Интернет за всички" от А1

  • 24 октомври 2023 12:20

  • 1081
  • 0
Безопасен интернет за малките с героите на "Интернет за всички"  от А1
© shutterstock

Интернет е неразделна част от живота на нашите деца и разкрива за тях свят от разнообразни възможности за учене, забавление и творчество. Въпреки това, той крие и редица заплахи за тяхната безопасност. От решаващо значение за нас като възрастни е да ги насочим как да бъдат по-информирани за рисковете и как да се грижат да са защитени, докато се наслаждават на любимите си занимания онлайн.

Видеопоредицата "Интернет за всички“ 2023  е посветена на безопасността в интернет. Тя цели да запознае децата между 7 и 15-годишна възраст с опасностите онлайн. Тази възраст е критичен период, в който децата стават независими онлайн потребители, а знанията, които придобиват сега, могат значително да повлияят на дигиталното им поведение в бъдеще. 

Чрез 7 интерактивни видеа децата ще се запознаят с най-често срещаните заплахи в онлайн пространството и как да се предпазят от тях. Всички видео уроци са достъпни напълно безплатно на уебсайта на кампанията https://internetforall.bg до 31 декември 2023 година. 

Темите обхващат основните принципи на сигурността в интернет - от защита на личната информация до създаване на надеждни пароли и как да разпознават опасното поведение в дигиталното пространство. Филмчетата разказват за кибер хулиганството, насърчават отговорното използване на социалните мрежи и помагат на децата да различават достоверните от фалшивите новини. Неразделна част от тази инициатива е обучението им да избягват онлайн измами, като защитават личната си информация, да управляват времето прекарано пред екрана и запознаването със света на изкуствения интелект.

Докато гледат видеата, децата имат възможност да поемат контрол върху героя в различни сценарии и да следят своя прогрес при всяко взето решение. При успешното завършване на всички епизоди, те участват в томбола, в която имат шанс да спечелят някоя от атрактивните награди, предоставени от А1. Голямата награда е iPhone 14, а останалите включват 6 броя слушалки Redragon T-Dagger Ural, 6 микрофона Genesis Radium 200 и 3 гейминг пада Redragon Pluto. Освен това, всички участници, които успешно завършат "Интернет за всички" 2023, ще получат сертификат за преминато обучение по интернет безопасност.

„Интернет за всички“ стартира през 2014 г., като мотивацията на А1 е да насърчава грамотността и безопасността онлайн чрез различни образователни дейности, насочени както към младежи и деца, така и към по възрастните хора над 55 години. А1 подкрепя дигиталната грамотност и прави технологиите достъпни за всички. 

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1081 0

Свързани новини

Водещи новини