Министерствата на иновациите на България и Румъния подписаха Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията и стартъп екосистемата

  • 03 октомври 2023 17:07

  • 1335
  • 1
Министерствата на иновациите на България и Румъния подписаха Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията и стартъп екосистемата
© Министерство на иновациите
Слушай новината Слушай новината

Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния подписаха днес Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания. Документът беше подписан от министър Милена Стойчева и румънския й колега министър Богдан Иван в Букурещ.

На церемонията присъства и посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков.

„Това е първото споразумение за сътрудничество с чуждестранно министерство, което МИР подписва. С него заявяваме нашата дългосрочна визия за превръщането на региона в иновационен хъб с водещата роля на България“, заяви министър Стойчева.

Зам.-министър Шотев: Българският експорт на машини и оборудване отчита ръст от 30%

Меморандумът е резултат от съвместните усилия на българския и румънския министри на иновациите в последните два месеца и отличното партньорство между двете ведомства. Меморандумът ще насърчи взаимодействието между България и Румъния и в областта на дълбокотехнологичните иновации, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски проекти на пазара на Европейския съюз и на световния пазар и трансфера на знания и технологии. Също така ще подпомага разработването на решения, свързани с прехода към кръгова икономика на двете държави, както и за привличане на инвестиции във високотехнологичните услуги и продукти. Целта е чрез иновации, насочени към цифровата трансформация на бизнеса, да се повиши конкурентоспособността на България и Румъния за осигуряване на икономически растеж на страните.

„Това споразумение символизира нашия ангажимент да споделяме знания и да работим заедно, за да използваме силата на технологиите за подобряване на нашите общества. Като съседи и партньори България и Румъния имат уникалната възможност да използват силните си страни и да обединят усилия в областта на цифровизацията и иновациите“, каза още министър Стойчева.

По думите ѝ, развитието на технологиите води до растеж на икономиката, повишава нейната конкурентоспособност и качество на живот на гражданите.

„Подписването на Меморандума за разбирателство и сътрудничество между нашите министерства е исторически момент и за Румъния и България. Това е доказателство, че ще работим за постигане на нашите общи цели за технологичното развитие на двете страни. Това ще постави Румъния и България на водещите места в региона за иновации“, коментира министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Богдан Иван.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 23:49

1
Искате ли нови усещания в SEX? Това е по-добро от всяка виагра и ще изведе сексуалния ви живот на ново ниво. Просто опитайте и никога няма да съжалявате, прочетете го сами ------>> min.lc/medbg

Добави коментар

Водещи новини