„Генеративният изкуствен интелект е само фаза“: Съоснователят на Google DeepMind обяви какво следва

  • 21 септември 2023 10:31

  • 2286
  • 3
„Генеративният изкуствен интелект е само фаза“: Съоснователят на Google DeepMind обяви какво следва
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Мустафа Сюлейман, съосновател на Google DeepMind, смята, че „генеративният изкуствен интелект е само фаза“.

Това, което следва, е интерактивният AI – ботове, които могат да изпълняват поставени задачи, като се обръщат към друг софтуер и други хора, за да свършат нещо“, казва Сюлейман в интервю за MIT Technology Review

Той е британски изследовател в сферата на изкуствения интелект и предприемач, който е съосновател на DeepMind – AI компания, придобита от Google. Към момента е съосновател и главен изпълнителен директор на нов стартъп за изкуствен интелект – Inflection AI.

Бивш шеф в "Гугъл": AI може да създаде смъртоносна чума

По думите му този т.нар. интерактивен изкуствен интелект може да бъде по-динамичен и да предприема самостоятелни действия, ако му бъде дадено разрешение. Той описва днешната технология като „статична“.

Това е много, много дълбок момент в историята на технологиите, който според мен много хора подценяват“, добавя Мустафа Сюлейман.

Бил Гейтс със зловещо предсказание за изкуствения интелект: Много скоро всичко ще се промени

По-рано той прогнозира, че всеки ще може да има асистенти с изкуствен интелект през следващите пет години. Неговата компания Inflection AI пусна своя чатбот Pi като конкурент на ChatGPT през май, като се фокусира върху личните съвети и разговорите.

Коментарът му идва на фона на възхода на генеративните инструменти за изкуствен интелект, които вече излизат извън рамките на чат интерфейса, популяризиран от ChatGPT през миналия ноември, пише economic.bg.

Анализаторите вече правят прогнози за бъдещите трендове. През април инвеститори заявиха пред Insider, че следващата вълна от стартъпи с AI ще даде възможност на разработчиците да конструират приложения, използващи модели с изкуствен интелект, както и да ги интегрират с външни източници на данни.

Изкуственият интелект вече чете и мисли

Думите на Сюлейман идват на фона на опасенията, че бумът на генеративния изкуствен интелект може да се окаже преекспониран. Според данни на фирмата за уеб анализи Similarweb уеб трафикът към сайта на ChatGPT е спаднал за трети пореден месец през август. През август инвеститори заявиха пред Wall Street Journal, че превръщането на шума около изкуствения интелект в ефективен бизнес е по-трудно, отколкото изглежда.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2286 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.09.21 | 15:01

3
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> welcome.to/biocom
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.21 | 10:35

1
ГЕНЕРАТИВНИЯТ ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ Е САМО ФРАЗА

2023.09.21 | 11:51

2
ТАКА КАЗВАШЕ И ДРУГАРЯТ СТАЛИН

Добави коментар

Водещи новини