Индийската космическа станция започна да събира научни данни за Слънцето

  • 18 септември 2023 13:30

  • 810
  • 0
Индийската космическа станция започна да събира научни данни за Слънцето
© Getty Images

Автоматичната слънчева космическа станция "Адитя-L1" започна да събира научни данни, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

„Спектрометърът STEPS, част от оборудването на станцията за изследване на слънчевия вятър, започна да събира научни данни“, се посочва в прессъобщение от ISRО.

STEPS се състои от шест многопосочни сензора, които измерват високоенергийни йони. Те бяха активирани на 10 септември, когато космическата станция беше на 50 хиляди километра от Земята. „Данните, събрани по време на въртене в околоземна орбита, помагат на учените да анализират поведението на частиците около Земята, особено в областта на магнитното поле на планетата“, обясниха от организацията.

Всички системи на устройството работят нормално. То ще продължи да събира данни след достигане на точката на Лагранж L1. 

Индия обяви датата на стартиране на мисията за изследване на Слънцето

През 1772 година френският математик Жозе Луи Лагранж пресмята, че гравитационното поле на Земята трябва да се неутрализира с гравитационното привличане на Слънцето. Изчисленията показали, че това е факт в пет точки в космическото пространство и в тях практически не работи гравитацията благодарение на еднаквата сила на привличане от двете космически тела. Тези точки са наречени „точките на Лагранж“ и се обозначават като L1, L2, L3, L4, L5. 

„Данните, събрани в точката на Лагранж L1, ще дадат възможност за изследване на произхода, ускорението и други свойства на слънчевия вятър, както и явления в космоса“, се казва в доклада, придружен от графика на измерванията, направени от STEPS.

В момента "Адитя-L1" продължава да се движи около Земята, планира се на 19 септември устройството да бъде насочено по траектория към точката на Лагранж L1, която се намира на 1,5 милиона километра от Земята. Цялото пътуване ще отнеме почти 4 месеца.

Първата индийска автоматична слънчева изследователска станция "Адитя-L1" беше изстреляна в околоземна орбита на 2 септември. Основната цел на мисията е изследване на слънчевата корона, хромосферата и слънчевата радиация в различни спектри. Това вече е вторият голям космически проект за Индия тази година. През юли Делхи изстреля към Луната автономната станция "Чандраян-3", чийто модул успешно кацна меко на повърхността на естествения спътник на Земята на 23 август, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
810 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини