Китай ще изстреля слънчева сонда до неизследвана досега точка на Лагранж през 2026 г.

  • 16 септември 2023 20:17

  • 1366
  • 2
Китай ще изстреля слънчева сонда до неизследвана досега точка на Лагранж през 2026 г.
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай планира да изстреля сонда за изследване на слънчевата енергия до точката на Лагранж L5, за да проучи Слънцето и космическото метеорологично време, съобщи агенция Синхуа.

Проектът за оценяване на мисията за изследване на Слънцето „Сихъ-2“ до точката на Лагранж L5 Слънце-Земя е в процес на подготовка, каза Фан Чън – един от конструкторите на сателита, по време на 10-ата Конференция за модерни космически технологии в Шанхай.

Според плана китайският екип работи усилено, за да изстреля слънчевата сонда в планираната орбита около 2026 г.

Сонда-камикадзе удря астероид, за да го отклони от траекторията му

Точката на Лагранж L5 Слънце-Земя, която е на приблизително 150 милиона километра от Земята, е благоприятно място за изследване и наблюдаване на космическото метеорологично време, тъй като позволява визуалирирането на слънчевата активност най-малко три дни преди възможностите, които имаме на Земята. Също така от L5 Слънце-Земя ще може да бъде измерен слънчевия вятър от четири до пет дни преди достигането му до Земята.

„Точката L5 Слънце-Земя все още е място, което не е било използвано за изследвания“, каза Фан Чън, който е професор в Университета на Нанкин. „Това е значимо за науката и инженерно осъществимо.“

Очаква се мисията „Сихъ-2“ на Университета на Нанкин, Китайската метеорологична администрация и Шанхайската академия за технологии за космически полети да изследва произхода и еволюцията на магнитното поле в активния слънчев регион, както и да разкрие триизмерната структура и физическия механизъм на слънчевите изригвания.

Също така мисията ще може да предостави данни, благодарение на които ще са възможни по-ранни предупреждения и точно прогнозиране на космическото време, каза проф. Фан Чън.

На 14 октомври 2021 г. Китай изпрати първия си сателит за изследване на Слънцето „Сихъ“ в слънчево-синхронизирана околоземна орбита.

Мая Йорданова
1366 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слава Украйна

2023.09.17 | 10:59

2
а руските фашисти ще стрелят по цивилни в Украйна!
Lissa

2023.09.17 | 01:25

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини