Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева: България и Румъния ще подпишат споразумение за сътрудничество в сферата на иновациите

  • 07 септември 2023 19:41

  • 1159
  • 0
Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева: България и Румъния ще подпишат споразумение за сътрудничество в сферата на иновациите
©
Слушай новината Слушай новината

Споразумение за сътрудничество в сферата на иновациите и новите технологии ще подпишат България и Румъния в началото на октомври. Това съобщи в интервю за БТА министърът на иновациите и растежа Милена СтойчеваМилена СтойчеваМилена Стойчева има образователни степени и специализации от български и международни. Тя посети Букурещ, където взе участие в бизнес форума на Инициативата “Три морета”.

“Днес от трибуната на събитието отправих послание, че България трябва да поведе с ново лице като място за иновации, където могат да бъдат създавани и развивани високотехнологични компании. Новата вълна на технологиите, така наречените дълбоки технологии. Имаме основание за това, тъй като сме дом на един от водещите институти за изкуствен интелект”, заяви Стойчева и отчете ролята на неговите създатели - Мартин Вечев и Борислав Петров.

Тя изрази мнение, че заедно със страните членки на Инициативата “Три морета” България може да поведе вълната на дълбоките иновации и технологии на Европа, този път в посока Изток-Запад.

“Страната ни има добри характеристики от гледна точка на образование, на развити Ай Ти специалисти, които могат да бъдат в основата на изгражданите нови екипи. Те могат да използват дигиталните технологии като средство за свързаност между сектори, но и между региони, между държави”, добави Стойчева. Тя обясни, че тази дигитална свързаност и инфраструктура ще бъде и един от приоритетите на новия иновационен фонд, който се инициира в рамките на Инициативата “Три морета”.

В отговор на въпрос на БТА за българското участие във вече съществуващия инвестиционен фонд министърът съобщи, че страната ни е участвала с 20 милиона евро.

“В предишния фонд участвахме с 20 милиона евро и имахме много сериозни, спешни инвестиции в сферата на алтернативните източници на енергия и на центрове за данни. Сега ще сме сред първите участници в новия, иновационен фонд. Вече заявихме това. От името на и чрез Българска банка за развитие предвиждаме 10 млн. евро, между 5 и 10 милиона в първия фонд. Толкова евентуално и във втория”, каза Стойчева.

По нейна информация се водят разговори и с представители на другите банки за развитие, както и на различни финансови институции. Очаква се включване на Европейската инвестиционна банка и на Европейския инвестиционен фонд, на Банката за възстановяване и развитие.

Според Стойчева България трябва да насочи усилията си към човешкия капитал и развиването на така наречените пробивни сектори като изкуствен интелект и блокчейн, както и в инженерни технологии, в които страната ни има много добри постижения.

“Ако тръгнем да се съревноваваме в сектори, които вече са утвърдени, които вече са наситени с достатъчен брой изявени представители и компании, не можем да спечелим, тъй като сме малък пазар. Нямаме толкова голям капацитет, за да осигурим мащаб”, отбеляза Стойчева.

На финала министърът съобщи, че е имала срещи и с потенциални инвеститори - високотехтологични компании, с представители на Amazon Webservices на най-високо ниво.


“Научавайки за нашите постижения, какво можем да предложим като възможности, те вече избират да ни посетят и да доведат свои екипи. Днес в Букурещ силно призовах към това да погледнат на България като на място, където да развиват научната си дейност като компании”, уточни Стойчева.

Министър Стойчева: Иновациите могат да бъдат инструмент, който свързва България с други икономики в региона и Европа

Последвайте канала на

Novini.bg
1159 0

Свързани новини

Водещи новини