Бивш шеф в "Гугъл": AI може да създаде смъртоносна чума

  • 07 септември 2023 10:48

  • 3872
  • 2
Бивш шеф в "Гугъл": AI може да създаде смъртоносна чума
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Пионер в областта на изкуствения интелект и бивш изпълнителен директор на Google издаде остро предупреждение относно бъдещето на AI.

"Най-мрачният сценарий е, че хората ще експериментират с патогени, ще създадат синтетични патогени, които могат да се окажат случайно или умишлено по-преносими", каза съоснователят на Google DeepMind, Мустафа Сюлейман, в скорошен епизод на подкаста "Дневникът на един изпълнителен директор".

Бил Гейтс със зловещо предсказание за изкуствения интелект: Много скоро всичко ще се промени

Вирусите, манипулирани с изкуствен интелект, биха могли да се "разпространят по-бързо или да са по-смъртоносни", каза Сюлейман. Възможно е обаче изследванията на вирусите с AI да стартират за добра кауза или благородна цел. "Ние работим с опасни неща", продължи той. "Не можем да позволим на всеки да има достъп до тях. Трябва да ограничим кой може да използва AI софтуера, облачните системи и дори някои от биологичните материали."

Според Сюлейман днес изкуственият интелект е по-достъпен от всякога, а впрягането на уменията му в генното инженерство е нещо, което се обсъжда.

Шефът на OpenAI има нови опасения за ефекта от изкуствения интелект

Сюлейман смята да присъства на следващата среща на върха за AI, организирана от Вашингтон. В нея ще участват още съоснователят на OpenAI Сам Алтман, главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, шефът на Alphabet Сундар Пичай и собтвеникът на SpaceX и Twitter Илон Мъск.

Срещата ще бъде организирана от лидера на мнозинството в Сената на САЩ, Чък Шумър, и ще се състои в края на този месец.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3872 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Az

2023.09.08 | 23:07

2
Fak off
Имайки в предвид

2023.09.08 | 12:02

1
Че Сорос и компания вече създадоха КОВИД,кво да говорим за AI и да не от него вие ще си изтриете ръцете с него.ОТКАЧЕНИ К..ЕЛЕТА!

Добави коментар

Водещи новини