Индия обяви датата на стартиране на мисията за изследване на Слънцето

  • 28 август 2023 15:29

  • 1080
  • 0
Индия обяви датата на стартиране на мисията за изследване на Слънцето
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първата индийска космическа мисия за изследване на Слънцето ще бъде стартирана на 2 септември, съобщи БТА, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания.

Публикацията в платформата Екс, преди известна като Туитър, идва дни след като Индия се превърна в първата страна, приземила космически кораб на неизследвания Южен полюс на Луната.

„Адитя-L1“ (Aditya-L1), първата космическа слънчева сонда на Индия, има за цел да изследва слънчевите ветрове, които могат да причинят смущения на земята и обикновено се наблюдават като „полярни сияния“.

Индийският луноход измина 8 метра на Луната

Корабът, кръстен на думата за слънце на хинди, ще бъде изстрелян от основния космодрум на страната в Шрихарикота с помощта на индийската тежкотоварна ракета носител „PSLV“, която ще измине около 1,5 милиона километра, каза космическата агенция.

„Общото време за пътуване от изстрелването до „L-1“ (Точката на Лагранж) ще отнеме на „Адитя-L1“ около четири месеца“, каза Индийската организация за космически изследвания в публикация в Екс.

Правителството предвиди еквивалента на около 46 милиона щатски долара за мисията през 2019 г.

Индийската организация за космически изследвания не предостави официална актуализация на разходите и не отговори на обаждането за коментар.

Индия има репутация на страна с успешни космически изстрелвания въпреки ниските разходи. Бюджетът за последната лунна мисия на страната се равняваше на около 75 милиона щатски долара – това е по-малко от бюджета на холивудския космически трилър „Гравитация“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1080 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини