X (Twitter) пречи на потребителите да посещават сайтове, които не са харесвани от Мъск

  • 17 август 2023 16:45

  • 982
  • 5
X (Twitter) пречи на потребителите да посещават сайтове, които не са харесвани от Мъск
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Социалната мрежа X (бивш Twitter) добави петсекундно забавяне, когато потребителите преминават от нейните страници към уебсайтове на конкурентни социални мрежи и новинарски издания, които не са били харесвани от собственика ѝ Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател,. По-късно ограничителните мерки бяха частично отменени, съобщи в. "Вашингтон пост".

Петсекундното забавяне се появяваше при опит да се премине от X към сайтовете на информационните ресурси Ройтерс и Ню Йорк Таймс, както и на социалните мрежи Facebook, Instagram, Bluesky и Substack - всички те в различни моменти бяха обект на подигравки или нападки от Мъск. Нямаше официален коментар от администрацията на X, но след като направи инцидента публично достояние, платформата върна промените в някои ресурси, като отново намали забавянето до нула.

Зукърбърг към Мъск: Ще се съсредоточа върху състезанието с хора, които приемат спорта сериозно

Не е ясно дали ограниченията са били премахнати за всички сайтове или само за някои от тях. Забавянето е било въведено чрез услугата за съкращаване на вътрешни връзки на t.co, която се използва при всяко преминаване от X към външни ресурси. Първоначално услугата е била предназначена само за проследяване на такива преходи, но сега се използва за ограничаване, като лишава от част от трафика и рекламните приходи на ресурси, които не се харесват на Мъск.

Известно е също, че преходите към Washington Post и Fox News, както и към платформите Mastodon и YouTube, не са били засегнати. Интернет компаниите инвестират милиони долари, за да се уверят, че сайтовете им се отварят възможно най-бързо, тъй като дори малки забавяния могат да доведат до спад в трафика: потребителите бързо губят търпение и напускат, отивайки в други сайтове. Още през 2016 година.

Google проведе проучване и установи, че 53% от потребителите биха затворили даден сайт, ако зареждането му отнема повече от три секунди. Източник заяви пред New York Times, че трафикът от X е спаднал драстично след въвеждането на забавянето. По непотвърдени данни ограничителните мерки са станали известни на 4 август - тогава Мъск излязъл с гневна тирада срещу "Ню Йорк Таймс", като нарекъл изданието "апологет на расовия геноцид" и призовал абонатите да се отпишат от вестника. През април той лиши акаунта на изданието в Twitter от значката за достоверност, което го направи неразличим от фалшивите акаунти, пише dir.bg.

След 8000 съкратени служители: Мъск с нови назначения в Twitter

Ограниченията засегнаха връзките с Facebook, Instagram и новата услуга за микроблогинг Threads, собственост на Meta, с чийто ръководител Марк Зукърбърг Мъск също е в противоречие. И накрая, трафикът беше ограничен към Bluesky, новата социална мрежа на основателя на Twitter Джак Дорси, който критикува Мъск.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
982 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.08.20 | 19:04

5
си ги има даже пинг-понг от семейството собствен такъв - атом се нарича , малко търсене , ще си стигнеш и дотам - бюро 17 на етаж 6 1/2 в Пинг-Пенг

2023.08.20 | 19:01

4
в НРКитай на лихвен пазар дават истински пазарните такива , не както при Нас . Гаратирани по събираемост от Ком-Партия, върза процедура , няма търсене на "не било законно" , прост-сигурен-ликвиден.

2023.08.20 | 18:49

3
путин, дципинг, лула, мори щели да събарят щатски долара !

2023.08.20 | 18:34

2
интерфейс IBEP20 { функция totalSupply() външен изглед връща (uint256);
Хан Крум

2023.08.19 | 17:50

1
През хОя ми е - нямам профил в Туитър или Фейсбук.

Добави коментар

Водещи новини