Петя Петкова, Филип Морис България: Чрез бездимните алтернативи търсим цялостен ефект върху общественото здраве

  • 26 юни 2023 09:40

  • 5447
  • 0
Петя Петкова, Филип Морис България: Чрез бездимните алтернативи търсим цялостен ефект върху общественото здраве
©

Петя Петкова – ръководител „Научни въпроси“, Филип Морис България

- През последните години науката навлезе все повече в ежедневния ни живот – пандемията сякаш ни напомни колко сме зависими от нея. Ще се оповаваме ли все повече на науката за решаване на критични за обществото проблеми или тази тенденция ще отмине бързо?

- Науката движи развитието на обществото, на всеки отделен човек, на индустрията, на културата, на технологията. Независимо дали хората са изправени пред някакъв проблем или не, те ще продължават да разчитат на науката, за да са по-здрави, за да се придвижват по-бързо, дори за да могат да посетят друга планета. Науката е доказала своето място в нашия живот, има още много неизследвани области, което прави нуждата от нея непреходна.

- Каква е точно ролята на науката и екипа „Научи въпроси“ в компанията и в изпълнението на мисията за бъдеще без дим?

- Разработването на бездимни алтернативи се базира на множество научни изследвания. В основата е липсата на горене на тютюна при тези продукти. Чрез научни методи, които се използват и от фармацевтичните компании, ние изследваме състава на аерозола, който се отделя при използването на системите за нагряване на тютюн. Ролята на нашия екип е в научните изследвания, които правим на тези продукти и в разпространението на информацията за тях. Проучванията показват, че потребителите на бездимни алтернативи са изложени на над 90% по-малко вредни вещества отколкото пушачите. Този ефект обаче се постига само при пълно преминаване към такива продукти, без да се пушат цигари паралелно с тяхното използване.

- Защо един пълнолетен пушач би се доверил на научните изследвания зад бездимните алтернативи и какви са всъщност потенциалните ефекти от тях върху общественото здраве?

- Научни проучвания се извършват при спазване на правилата за Добра клинична практика, които са приложими и при изследването на лекарствените продукти. Също така има голям брой независими проучвания, които не са финансирани от Филип Морис Интернешънъл, където се достига до изводи и резултати, потвърждаващи тези от нашите проучвания.

Мисията на компанията за бъдеще без дим и концепцията за намаляване на вредата от тютюнопушенето не е самоцел. Ние търсим цялостен ефект върху общественото здраве чрез предлагането на алтернативи на цигарите, за които има научни доказателства, че биха могли да бъдат по-малко вредни за здравето на техните потребители. Тези алтернативи трябва да се възприемат от пълнолетните пушачи, които иначе биха продължили да пушат и да се ползват от повече от тях. Така може да се постигне положителен ефект върху общественото здраве.

Въпросът, който често ни задават, е „Защо да ви вярваме?“. Тук не става въпрос за доверие, а за обективна оценка на нашите научни данни. Ние сме проучили нови територии, създали сме нови продукти, натрупали сме голям обем научни данни, които доказват, че те са по-добра алтернатива от продължаване на тютюнопушенето. Над 30 независими лаборатории и държавни изследователски институти са потвърдили важни елементи от нашите проучвания. Научните данни трябва да се разглеждат обективно, без предразсъдъци. Ние сме отворени за диалог по тези въпроси и сме готови да предоставим информацията, която имаме.

- Голяма част от работата на екипа „Научни въпроси“ се случва във Вашия научноизследователски център в Швейцария. Разкажете ни за него.

- Фокусът на Филип Морис Интернешънъл е насочен към бездимните алтернативи, които да заменят цигарите възможно най-скоро. Това са алтернативи на тютюнопушенето, за които е научно доказано, че имат потенциал да бъдат по-малко вредни за здравето от цигарите. Зад тези продукти стоят множество проучвания, както такива, които са подкрепени от компанията, така и независими. Кубът (the Cube) е научноизследователският център на компанията. Той се намира в Ньошател, Швейцария и е открит през 2009 г. Това е една прозрачна сграда, която всъщност се състои от три отделни елемента, които са наречени Земя, Вятър и Вода. Така самата сграда символизира прозрачността на нашите научни проучвания и начина, по който комуникираме резултатите от тях. В Куба работят над 400 учени в над 30 дисциплини. Всички те имат една цел – да предложим на пълнолетните пушачи, които биха продължили да пушат, по-малко вредна алтернатива.

- На финала – как си представяте Вашата работа в компанията след 10-15 години, например, когато мисията за бъдеще без дим е постигната?

- През последните няколко години Филип Морис Интернешънъл придоби три фармацевтични компании – Fertin Pharma, Vectura и OtiTopic – и сме твърдо убедени, че това е огромна възможност за нас в годините напред. Целта ни е до 2025 г. поне 1 млрд. долара от нетните ни приходи да бъдат формирани от продукти, които не съдържат никотин. Бъдещето е в намалената вреда, здравословния начин на живот, науката, технологиите и устойчивите бизнес практики, в предлагането на иновативни продукти, които ще имат положително въздействие върху цялото общество. 

Материалът е публикуван с подкрепата на Филип Морис България

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
5447 0

Свързани новини

Водещи новини