Анна Габровска, Филип Морис България: Всяка година надграждаме стажантската ни програма

  • 12 юни 2023 12:06

  • 5345
  • 0
Анна Габровска, Филип Морис България: Всяка година надграждаме стажантската ни програма
©

Само няколко дни преди старта на ежегодната стажантска програма на компанията, която преминава през историческа трансформация, за да изгради бъдеще, в което цигареният дим ще е само спомен, се срещаме с Анна Габровска, ръководител отдел "Култура и човешки капитал". Иновативният подход на компанията, която преобръща представите за цяла една индустрия, намира своето естествено отражение върху различните програми за подбор и задържане на кадри. Сред основополагащите за работодателската марка на компанията, споделя Анна Габровска, е и ежегодната стажантска програма. Тази година тя за първи път ще е с продължителност от 6 месеца, служейки като платформа за по-добро кариерно ориентиране и развиване на арсенал от професионални качества в младите. 

Филип Морис България отново е определена за Top Employer от Top Employers Institute. Как ежегодната стажантска програма рефлектира върху успеха на работодателската ви марка? 

Ежегодната ни стажантска програма е неизменна част от стратегията, свързана с изграждането и развиването на нашата работодателска марка и позиционирането на Филип Морис България като лидер на пазара на труда. Работим усилено да подобряваме програмата ежегодно и да даваме възможност на младите и динамични хора да направят първите си професионални стъпки в компания, която се отличава с иновативното си ДНК. Щастливи сме, че някои от нашите стажанти през годините продължиха професионалното си развитие в компанията, а други приложиха наученото в нови професионални начинания. 

Как ежегодната стажантска програма допринася за по-бързото и стабилно изпълнение на мисията на компанията за изграждане на бъдеще без дим в България?

Инвестицията в младите е основополагаща за развитието и успеха на нашата мисия да изградим бъдеще без дим. Компанията ни е иноватор в индустрията, не се страхуваме от предизвикателствата и промените, учим се от тях с отворено съзнание. Смело мога да кажа, че не само  нашите стажанти учат от нас, ние също учим от тях. Те ни дават нова перспектива, подсилват любопитството и смелостта ни. Пример за това беше проектът, който стажантите ни миналата година сами структурираха и осъществиха. Те ни предоставиха цялостни препоръки за възможни подобрения в начина ни на работа с нашите потребители във всички канали на базата на наблюдения, направени от тях самите. Резултатите, които ни представиха, бяха изключително полезни и с дълбоко разбиране на бизнес процесите ни и в посока изграждане бъдеще без дим.  

Има ли иновативен подход, с който подхождате при работата с млади хора в началото на техния професионален път? 

Във Филип Морис Интернешънъл вярваме, че основополагащо за успеха на организацията е приобщаването и многообразието на всички служители в компанията. Културата в компанията насърчава автентичността и себеизразяването. Така подхождаме и към нашите стажанти, които искаме лесно да интегрираме в екипите, в които са попаднали. В началото на своя път с компанията стажантите преминават през 360-градусово обучение, свързано с различните функции в организацията, тяхната работа, и синергията между всички звена. Така те получават ясна представа, че успехът, освен на добрия продукт и на фокуса върху потребителите, стъпва на екипната работа на всички функции в организацията.  

Работим усилено в посока всяка година да развиваме и подобряваме стажантската ни програма. Това й издание ще е първото до този момент с продължителност от 6 месеца. Направихме програмата 2 пъти по-дълга, за да можем да адресираме различните етапи, през които преминават стажантите, като например - периода на адаптация, навлизане, опознаване на бизнес целите и посланията на компанията, интеграция и работа с ментор, ангажираност в различни проекти. Вярваме, че този удължен срок е отражение на иновативната ни философия и платформа за по-добро кариерно ориентиране и развиване на арсенал от професионални качества, нужен за младите хора за прогресиране в международна корпорация. 

Различните характеристики на поколенията все повече рефлектират върху променящата се култура в компаниите. Как поколението Z, това, към което се причисляват стажантите, реагира на вътрешната организация в компанията? 

Поколенията са като отражение на времето, в което живеят, проблемите на настоящето и надеждите за бъдещето. Във Филип Морис Интернешънъл средата е изградена от микс от поколения, което ни дава възможност да учим от характеристиките на различните групи. Ако за предишните поколения устойчивостта е била позитивно допълнение към репутацията на една компания, то за поколението Z устойчивостта е критично важна. Те разпознават себе си в организации, които виждат устойчивото развитие като единствения верен път – абсолютен факт за Филип Морис Интернешънъл. Те са независими иноватори по природа и очакват компаниите да подхождат към тях като към ярки индивидуалности, предприемачи по дух, които имат вродена адаптивност. Трансформацията, през която преминава Филип Морис Интернешънъл, говори ясно и категорично на нашите стажанти. Те разпознават в компанията онази сила да надскочиш очакванията, да направиш нещо, което никой не е очаквал, да се отдадеш напълно на мисията си и да направиш всичко това устойчиво посредством науката, технологиите и иновациите.

Какво е отражението на устойчивото развитие върху подбора и задържането на кадри?

За нас устойчивото развитие не е част от стратегията ни, устойчивото развитие е нашата цялостна бизнес стратегия. Тя е неизменно свързана и със стратегията ни за подбор и задържане на кадри. Филип Морис България инвестира 1649 часа и 500 000 лева в различни обучителни активности за служителите си. Ние вярваме, че служителите ни са движещата сила зад нашата мисия и приоритизиранме техния уелбиинг чрез различни инициативи. Само тази година те ще бъдат повече от 40 разделени в три различни направления – ментален, физически и финансов уелбинг. Компанията поднови своя автопарк с 53% хибридни автомобили и елиминира използването на пластмасовите бутилки и чаши в офис пространството. Горди сме, че сме сертифицирани като компания, която предлага равно възнаграждение за равен труд на мъже и жени от Equal Salary Foundation. 

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
5345 0

Свързани новини

Водещи новини