Какво трябва да направите, за да бъдете уведомени преди трус?

  • 08 юни 2023 07:42

  • 7013
  • 2
Какво трябва да направите, за да бъдете уведомени преди трус?
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Само няколко секунди може да бъде разликата между живота и смъртта, когато става дума за земетресение. Предимството да бъдете уведомени, дори и няколко секунди преди труса, може ви да спаси живота.

Има приложение, което известява 25 секунди преди бедствието, които могат да бъдат достатъчни да се спасите, пише 24 часа.

Какво трябва да направите, за да бъдете уведомени преди трус? Кое приложение да си изтеглите?

Има две приложения, които ни дават безценното предупреждение, преди да се случи самият трус.

Сигналите  можем да получим от Националния институт за изследвания и развитие в областта на физиката на Земята (INCDFP) и от функцията на "Андроид" Android Earthquake Alerts.

Националният институт за изследвания и развитие в областта на физиката има 2 акаунта в социалните мрежи за тази цел – в „Телеграм“ и в „Туитър“. Всеки може да се абонира и да настрои телефона или компютъра си да изпраща известия за земетресения. Само за земетресенията във Вранча, Румъния, обаче можете да получите известие 25 секунди преди труса. С останалите предизвестието идва от 5 до 10 секунди преди самото земетресение.

Как работи системата за ранно предупреждение за земетресения?

Системите за ранно предупреждение използват различни технологии за предсказване на трусовете. Могат да се използват сензори, разположени над сеизмичните зони, както е при INCDFP или чрез акселерометрите, които има всеки от нас в телефона си. 

Над сеизмичната зона на Вранча има повече от 30 сензора, които отчитат първите импулси на земетресението. Съоръженията на INCDFP преценяват магнитуда на първите 3 импулса, намиращи се най-близо до сензорите. В този момент енергията, породена от земетресението, е малка и не може да причини сериозни щети. От момента на тези първи 3 импулса до опасната вълна остават около 25 секунди, пише playtech.ro.

Тогава може да бъде предупредено и известено човечеството.

Android Earthquake Alerts пък използва акселерометрите, с които са снабдени повечето смартфоните с "Андроид", а те са над 3 милиарда в целия свят. Именно това е най-мащабната система за откриване на земетресения.

Как работи Android Earthquake Alerts?

Потребителите на "Андроид" могат да получават сигнали за земетресения чрез още една безплатна услуга - Android Earthquake Alerts.

Услугата регистрира земетресенията в целия свят и предупреждава потребителите за предстоящи трусове в техния регион.

Android Earthquake Alerts не е отделно приложение, а функция, която е част от операционната система на "Андроид". 

Когато смартфоните в региона засекат движение на земята, специален алгоритъм определя магнитуда и местоположението на земетресението, след което системата предупреждава потребителите в засегнатите региони.

Секунди преди труса смартфоните са известили, че предстои земетресение

Как можем да получаваме известия за земетресение?

За да получаваме известия от Android Earthquake Alerts, трябва през менюто на настройките на телефона си да намерим опцията „Сигнали при спешни случаи“ и да разрешим на устройството ни да ни изпраща сигнали за заплахи. 

Има много документирани случаи, в които функцията се е задействала от 5 до 10 секунди преди труса. Част от тях са в САЩ, Филипини, Нова Зеландия и Босна и Херцеговина. 

Предупрежденията се задействат секунди преди земетресението, но само при трусове с магнитуд над 4,5 по Рихтер.

Благодарение на Android Earthquake Alerts милиони хора получават възможност да спасят живота си, като са предупредени за предстоящото бедствие и получават шанс да намерят безопасно място. 

 

Росица Валентинова
7013 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да седиш

2023.06.10 | 01:02

2
И да следваш инструкциите на ИИ докато зградата пада!

2023.06.08 | 08:17

1
Системата не предсказва, а информира за идваща сеизмична вълна, ако сте далече от епицентъра. Ако сте в епицентъра, информацията е безполезна. Далече от епицентъра няма разрушения и само ще се изплашите допълнително.

Добави коментар

Водещи новини