Телескопът "Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад

  • 01 юни 2023 14:31

  • 1979
  • 0
Телескопът "Джеймс Уеб" засне огромен гейзер на сатурновата луна Енцелад
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Астрономи откриха огромен гейзер на скованата от лед сатурнова луна Енцелад, съобщава БТА.

Луната с диаметър 504 км е известна с гейзерите си, но този е особено голям . Водната струя се издига на 9600 км - разстоянието по въздух от Великобритания до Япония. 

Енцелад е много интересен за специалистите заради соления си океан под повърхността, където е възможно да има условия за живот. 

Метанът на луната Енцелад може да е признак за живот

Апаратът "Касини" на НАСА (2004-2017) събра доказателства за химическия му състав, като премина през гейзери и взе проби с инструментите си, макар и да не правеше биологически изследвания. 

Новият гейзер е регистриран от телескопа "Джеймс Уеб". Европейската космическа агенция изчисли, че скоростта с която изригва водата, е 300 л/сек. Спектрографът на телескопа картографира свойствата на струята.

"Температурата на повърхността на Енцелад е минус 200 градуса по Целзий. Сковаващо студено е", каза проф. Катрин Хейманс пред Би Би Си. "Но  смятаме, че ядрото на луната е достатъчно горещо, за да загрее тази вода. И затова изхвърля тези струи. Ние знаем, че дълбоко в океана на планетата Земя при такива условия може да оцелее живот. Ето защо сме развълнувани да видим тези големи струи на Енцелад. Те ще ни помогнат да разберем малко повече за това, което се случва, и колко вероятно е животът да съществува, но това няма да е живот като Вас и мен - това ще бъдат дълбоководни бактерии". 
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1979 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини