Пускат на пазара рибни филета, отпечатани на 3D принтер

  • 03 май 2023 20:45

  • 14850
  • 7
Пускат на пазара рибни филета, отпечатани на 3D принтер
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Забравете куката, въдицата и тежестите на рибарската мрежа. Израелска компания за хранителни технологии е отпечатала на 3D първото в историята готово за готвене рибно филе, използвайки животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория, съобщава БТА. 

Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо привлича вниманието като начин да се избегнат екологичните щети от земеделието и да се разрешат проблемите с хуманното отношение към животните. Малко компании обаче са навлезли в областта на морските дарове.

Израелската компания "Стекхолдър фудс" (Steakholder Foods) си партнира с базираната в Сингапур "Умами мийтс" (Umami Meats) за производство на рибни филета, без да е необходимо да бъдат преследвани намаляващите рибни популации.

Първи стъпки към пускането на пазара на лабораторно създадено месо

"Умами мийтс" извлича клетки - засега от групер, и ги отглежда в мускули и мазнини. След това "Стекхолдър фудс" ги добавя към "биомастило", подходящо за специални 3D принтери. Резултатът - филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба. 

"Умами мийтс" се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като за начало в Сингапур, а след това и в страни като САЩ и Япония.

Култивирането на клетки все още е твърде скъпо, за може да наподоби цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.

"С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще стават по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват", казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на "Стекхолдър фудс".

Когато е подправено и изпържено, отпечатаното на 3D филе трудно се различава от традиционна риба. 

Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.

"Стволовите клетки на кравите са изследвани задълбочено, но за рибата се знае много по-малко", отбелязва главният изпълнителен директор на "Умами мийтс" Михир Першад.

"Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, но просто няма толкова много литература, от която да започнем", казва той.

По думите му броят на учените, които изследват биологията на рибните стволови клетки, е само малка част от работещите с животински и човешки клетки. 

От компанията са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци, допълва Першад.

Постигането на цената на морската риба е ключово предизвикателство.

"Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът и какво може да направи за света и околната среда. И искаме да премахнем цената като фактор", казва още главният изпълнителен директор на "Умами мийтс". 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
14850 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Това

2023.05.04 | 11:46

5
Със сигурност го ядем от години,но чак сега го казват! Като укристанския фураж,както го ядем вече от 20г но ИНФОРМАТИВНИТЕ НИ МЕДИИ ПАК МЪЛЧАТ.20Г ЯДЕНЕ НА РАКОВИ КЛЕТКИ,АЙ ЧЕСТИТУ СЛЕД ВРЕМЕ ЩЕ ИМА ПЛАНДЕМИЯ ОТ РАКОВО БОЛНИ НО ЩЕ ГИ ИЗПИСВАТ ОТ КОВИД,ЧЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ ПРЕБИРАТ!

2023.05.07 | 18:32

7
Така е, има пандемия от рак !!
Мариана Орвис

2023.05.05 | 02:38

6
Да !
гугъл, снимка, видеоклип

2023.05.04 | 02:36

2
!!! надежда дойчева- 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! НОВИНИ БГ /// Грозен Мангал. Мангал надежда дойчева че дори си по грозна от плешивио грозник че президенто че румен радев. Ама те че убавицата надка дойчева се нема за мангал. А оно е очевадно че е баш циганин. Констатация.

2023.05.04 | 02:36

4
!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.
Перник, ж.к.Изток, бл.64, вх."З"

2023.05.04 | 02:36

3
надко абе да не те набедих за циганка ?

2023.05.04 | 02:18

1
Яжте пеинтирано месо и ще станете хора

Добави коментар

Водещи новини