Кръстникът на изкуствения интелект: Скоро ChatGPT може да е по-интелигентен от нас

  • 02 май 2023 12:34

  • 1603
  • 3
Кръстникът на изкуствения интелект: Скоро ChatGPT може да е по-интелигентен от нас
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Д-р Джефри Хинтън, известен като "кръстникът на изкуствения интелект", напусна Google и с предупреждение за нарастващите опасности от развитието на тази област, предаде Би Би Си.

75-годишният Хинтън обяви подаването на оставката си в изявление за в. New York Times и заяви, че съжалява за работата си.

Мъск ще създава изкуствен интелект, който "е малко вероятно да унищожи хората"

Пред Би Би Си той коментира, че някои от опасностите, свързани с чатботовете с изкуствен интелект, са "доста страшни". "В момента те не са по-интелигентни от нас, доколкото мога да кажа. Но мисля, че скоро може да станат", каза той.

Заплаха за човечеството: Чатбот иска да притежава ядрени бомби и да създаде смъртоносен вирус

Пионерските изследвания на Джефри Хинтън в областта на дълбокото обучение и невронните мрежи проправиха пътя на настоящите системи за изкуствен интелект като ChatGPT.

Днес обаче британско-канадският когнитивен психолог и компютърен учен заяви, че скоро чатботът може да надмине нивото на информация, което притежава човешкият мозък. "В момента виждаме, че неща като GPT-4 засенчват човека по количеството общи знания, които притежават, и то с много голяма разлика. По отношение на разсъжденията той не е толкова добър, но вече може да прави прости разсъждения. И като се има предвид скоростта на напредъка, очакваме нещата да се подобрят доста бързо. Така че трябва да се тревожим за това", каза Джефри Хинтън.

Умрели “възкръсват” за разговор с близките си

В статията си за New York Times д-р Хинтън пише, че изкуственият интелект може да бъде използван за "лоши неща от лоши играчи", пише "Офнюз".

Теодора Павлова
1603 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Даа

2023.05.22 | 21:51

3
Дасиго духате у усраните гащи тоя изкусвен интелект айде няма нужда от вашите убийствени закони
Ху Кеърс

2023.05.05 | 04:52

2
Евтина реклама на тъпо приложение като му задам вашите въпроси и ми казва че е само за комуникация. А вие от новините и като цяло държавната пе дера стия сте със сигурност изместени оот всичко което може да мисли.
Прав е

2023.05.03 | 18:52

1
доктора, но вече май е много късно! "Кутията на Пандора" е отворена и Бог да ни е на помощ! Пуста алчност, който сее ветрове жъне бури.

Добави коментар

Водещи новини