Най-малката луна на Марс не е това, което изглежда

  • 27 април 2023 14:51

  • 24274
  • 0
Най-малката луна на Марс не е това, което изглежда
© Wikipedia
Слушай новината Слушай новината

Нови изображения с висока разделителна способност на Деймос, направени от орбитален апарат на Обединените арабски емирства (ОАЕ), показват, че по-малката от двете луни на Марс може да не е прихванат астероид, за какъвто го представяха учените, съобщава БТА.

Това е заключението на учени от ОАЕ, чийто орбитален модул "Хоуп", наричан още "Емирейтс Марс Мишън", току-що засне най-добрите снимки на Деймос, правени някога от конструиран от човешка ръка космически апарат. 

В началото на 2021 г. ОАЕ стана първата арабска страна, достигнала Марс с първия си междупланетен космически апарат.

Китай представи първата си пълна карта на повърхността на Марс

"Получихме изображенията с най-високата разделителна способност досега", каза Хеса Ал Матруши, научен ръководител на мисията в космическия център "Мохамед Бин Рашид" в Дубай.

Марс има две луни с неправилна форма и нито една от тях не е със завидни размери. Фобос, по-големият от двата спътника, е с диаметър около 27 километра в най-широката си част и орбитира по-близо до Червената планета на височина от около 6000 километра. Деймос е с диаметър едва 14 километра и прави една обиколка около Марс за 30 часа на височина от 24 000 километра.  

Малкият размер и странните пропорции на луните водят до предположения, че те може да са отдавна прихванати от Марс астероиди. 

Случаят обаче не е такъв, според изследователите, анализирали данни от космическия апарат "Хоуп", който навлезе в орбита около Червената планета през февруари 2021 г. 

В рамките на мисията, предназначена основно да изучава марсианската атмосфера, "Хоуп" извърши множество прелитания край Деймос. През март сондата се доближи на 96,5 километра над повърхността на малката луна. На по-близко разстояние - 30 километра, през 1977 г. се е намирал единствено орбиталният апарат "Викинг 2" на НАСА. 

Трите научни инструмента на "Хоуп" са успели да изследват състава на Деймос и са открили, че той е по-сходен с Марс, в частност по количество въглерод и органични съединения, отколкото с астероидите от клас D, към който преди го причисляваха учените. 

"Прилича повече на Марс, отколкото на астероид", казва Ал Матруши. 

Как се е формирала малката марсианска луна обаче остава неясно. 

Космическият апарат получи и първите в историята изгледи на обратната страна на луната, която винаги е обърната към Марс. Разликите между близката и далечната страна на Деймос тепърва ще бъдат анализирани.

"Хоуп" ще продължи да наблюдава малката луна заедно с текущите си наблюдения на Марс. 

По-късно през десетилетието японска мисия, наречена Ем Ем Екс (MMX - Martian Moons eXploration), ще проучи спътниците на Червената планета и ще се опита да върне проби от Фобос на Земята, което може да разреши загадката с произхода на луните.

Следващият космически апарат, който ОАЕ планират да построят, ще се отправи на мисия до астероидния пояс през 2028 г. 

"Успехът на орбиталния апарат "Хоуп" ни подсказва, че предстои още вълнуваща наука. Той наистина надхвърли очакванията ни", отбелязва Ал Матруши.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
24274 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини