Пръстените на Сатурн нагряват атмосферата му

  • 31 март 2023 19:59

  • 1706
  • 1
Пръстените на Сатурн нагряват атмосферата му
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Според най-новото откритие, направено от НАСА в четвъртък, обширната система от пръстени на Сатурн нагрява горните слоеве на атмосферата на гигантската планета, съобщава БТА.

Това явление никога досега не е било наблюдавано в Слънчевата система, съобщиха от НАСА. Откритието е направено с помощта на 40-годишни данни от няколко мисии на НАСА, включително космическия телескоп „Хъбъл“ и пенсионираната сонда „Касини“, в допълнение към космическите апарати „Вояджър 1“ и „2“ и преустановената вече мисия „Международен ултравиолетов изследовател“.

Най-възможното обяснение на явлението е, че ледените частици от пръстена, падащи върху атмосферата на Сатурн, причиняват това нагряване, според НАСА. Това би могло да се дължи на въздействието на микрометеорити, бомбардиране с частици от слънчевия вятър, слънчева ултравиолетова радиация или електромагнитни сили, улавящи електрически зареден прах. Изследването е публикувано в списание „Планетари сайънс“.

2023 г. започва със зрелищен парад на планетите

„Ние сме едва в началото на този ефект на пръстените върху горните слоеве на атмосферата на планетата. В крайна сметка искаме да имаме глобален подход, който да дава реална сигнатура за атмосферите на далечните светове“, казва Лотфи Бен-Джафел от Института по астрофизика в Париж и Лунната и планетарна лаборатория към университета на Аризона.

„Една от целите на това изследване е да видим как можем да го приложим към планети, които обикалят около други звезди. Наричаме го търсене на „екзопръстени“, обясни Бен-Джафел. 

 

Мая Йорданова
1706 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.31 | 22:41

1
МАХНЕТЕ ВСИЧКИ СПЕЙСОВЕ, ЗА ДА НИ ОТКРИЕТЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЯТА И ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯТЕ С НАС ВЕЧЕ СМЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ НАД 5000 ФЕНА ПОДКРЕПЯТ ДНЛ ФЕНТЪЗИ И ЗАПОЧВАТ ДА ПЕЧЕЛЯТ НАГРАДИ ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ С НАС ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

Добави коментар

Водещи новини