Италия блокира ChatGPT

  • 31 март 2023 16:13

  • 17067
  • 3
Италия блокира ChatGPT
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Италианският орган за защита на личните данни е блокирал ChatGPT.

Според него приложението с изкуствен интелект не зачита данните на потребителите и не може да провери възрастта им, предаде АФП, цитирано от "Дарик".

Заплаха за човечеството: Чатбот иска да притежава ядрени бомби и да създаде смъртоносен вирус

Решението "с незабавно действие" ще доведе до "временно ограничаване на обработката на данни на италиански потребители спрямо OpenAI", заяви италианският орган за защита на данните. 

Миналата седмица ChatGPT претърпя пробив на сигурността на данните и изложи на риск разговорите на потребителите и информация за плащанията им, припомня италианският орган. Той допълва, че OpenAI не проверява възрастта на потребителите и излага "непълнолетните на абсолютно неподходящи отговори в сравнение с тяхната степен на развитие и самосъзнание".

OpenAI няма офис в ЕС, но нейният представител в Европейското икономическо пространство има 20 дни, за да съобщи как планира да приведе ChatGPT в съответствие с правилата на ЕС за защита на личните данни, иначе рискува да бъде санкциониран с глобална глобална санкция в размер до 4% от приходите си, пише „Политико“.

Според проучване на "Ю Би Ес", публикувано миналия месец, през януари, само два месеца след старта, тя е достигнала 100 милиона активни месечни потребители, което я прави най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята.

Тази седмица правоприлагащата агенция на Европейския съюз Европол предупреди за потенциалната злоупотреба с чатбота при опити за фишинг, дезинформация и киберпрестъпления, като добави към това опасения, вариращи от правни до етични въпроси, припомня БТА.

Цветелина Кирилова
17067 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Симо

2023.04.03 | 20:17

3
Европа или е тотално искукала или джендарите са повече в управлението

2023.03.31 | 16:29

1
xaxaxaxa, интелекта е опасен диктатурата на дебилите

2023.03.31 | 16:55

2
Запознай го с децата си, айнщаин.

Добави коментар

Водещи новини