Япония спира изстрелването на всички свои ракети-носители

  • 31 март 2023 14:52

  • 1602
  • 0
Япония спира изстрелването на всички свои ракети-носители
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) преустановява изстрелването на всички свои ракети-носители заради поредицата неуспехи, включително и провала на най-новата Н3 (Ейч три), съобщи БТА.

Планирано за май 47-о изстрелване на ракетата-носител H2 (Ейч ту), също беше отложено поне до лятото. Миналия октомври ДЖАКСА реши да спре използването на ракетите "Епсилон" след неуспешно изстрелване.

Повреденият космически кораб "Союз МС-22" се разкачи от МКС

За почти 20 години ДЖАКСА направи повече от 50 успешни поредни изстрелвания, но от края на миналата година се сблъсква с поредица от провали. Сериозен удар за японската космическа програма беше неуспешното изстрелване на най-новата тежка ракета-носител H3 от космодрума Танегашима в югозападната префектура Кагошима този месец. Ракетата благополучно се отдели от земята, но не успя да включи  двигателя на втората степен, в резултат на което японските специалисти бяха принудени да започнат самоунищожението на ракетата. 

Ракетата H3 трябваше да замени H-2A, която е в експлоатация от началото на този век. Това е една от най-надеждните ракети в света - от 46 изстрелвания 45 бяха успешни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини