Изкуственият интелект може да предизвика сериозни трусове на пазара на труда

  • 28 март 2023 22:35

  • 1577
  • 2
Изкуственият интелект може да предизвика сериозни трусове на пазара на труда
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Платформите за генеративен изкуствен интелект, сред които е и чатботът "ЧатДжиПиТи" (ChatGPT), може да предизвикат "сериозни трусове" на пазара на труда, обявиха авторите на изследване, проведено от експерти към американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), съобщи БТА. 

Анализът на пазарите на труда в САЩ и Европа е показал, че две трети от работните места може да бъдат автоматизирани, поне до известна степен.

При повечето от професиите, които са изложени на риск в САЩ, изкуственият интелект може частично да замени между 25 на сто и 50 на сто от служителите, се казва в заключението на анализаторите. Те посочват, че в световен мащаб до 300 милиона работни места е възможно да бъдат засегнати от навлизането на изкуствения интелект. Използването му обаче може също така да стимулира производителността на труда и "с времето" да доведе до увеличаване на глобалния брутен вътрешeн продукт с до 7 на сто, се казва в доклада на "Голдман Сакс". В него се посочва, че някои работни места ще бъдат засегнати в по-голяма степен от изкуствения интелект в сравнение с други. Например професиите, при които се изисква полагането на тежък физическа труд, е по-малко вероятно да бъдат засегнати значително.

Учен разкри кога ще станем безсмъртни

В САЩ най-голям дял от работните места, които биха могли най-бързо да бъдат автоматизирани, са в областта на помощните административни дейности в частния и държавния сектор (46 на сто), в правната сфера (44 на сто), следвани от работните позиции в архитектурата и инженерните дейности (37 на сто). В сектора на финансовия бизнес е възможно да бъдат заменени 35 на сто от работните позиции, според експертите на "Голдман Сакс".

Данните за Европа рисуват подобна картина. Най-засегнати от изкуствения интелект може да се окажат работни позиции при помощните административни дейности (45 на сто), а най-малко - тези, които са свързани със занаятчийството (4 на сто). 

Мая Йорданова
1577 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Да бе

2023.03.28 | 23:10

1
Еврейските простотии нямат край. Винаги търсят някой да им работи за без пари.
евреин

2023.03.29 | 06:03

2
точно теб не сме те търсили никога, ни за пари, ни без. низши маймуни не щем.

Добави коментар

Водещи новини