Учени създадоха робот-гъсеница

  • 28 март 2023 10:11

  • 757
  • 1
Учени създадоха робот-гъсеница
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Учени от университета на Северна Каролина, САЩ, конструираха мек робот по подобие на гъсеница, който се управлява чрез нагряване на сребърни нановлакна, пише сп. "Сайънс адвансис", цитирано от БТА.

Роботизираната гъсеница се движи с помощта на уникална структура от сребърни нановлакна, използващи топлина за контролиране на начина, по който се огъват. Това позволява на потребителите да управляват робота.

Нашествие от опасни гъсеници в Стара Загора

Инженерите обясняват, че посоката на движение и скоростта му са съобразени със степента на извиване на тялото, като в зависимост от това роботът може да се придвижва напред или назад.

Устройството е изградено от два слоя полимер, в които са вградени сребърните нановлакна. Те реагират по различен начин на подаваната към тях топлина - долният слой се свива, а горният се разширява.

По време на тестовете мекият робот успешно се е придвижил по трасе с препятствия и е маневрирал лесно в тесни пространства.

Според разработчиците ѝ роботизираната гъсеница може да намери приложение в медицината и в издирвателни и спасителни операции. 

Цветелина Кирилова
757 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.03.29 | 08:31

1
Хм и накрая някой гладен европеец ще си счупи зъбите ако я помисли за истинска ....

Добави коментар

Водещи новини