Учени предлагат ново обяснение за посещението на странния междузвезден обект Оумуамуа

  • 22 март 2023 22:59

  • 7575
  • 4
Учени предлагат ново обяснение за посещението на странния междузвезден обект Оумуамуа
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Преминаването на загадъчния обект Оумуамуа през нашата Слънчева система през 2017 г. накара астрофизиците да се усъмнят в него, като един от тях дори стигна дотам, че го определи като извънземна технология. Ново изследване, цитирано от БТА, предлага "неизвънземно" обяснение за екзотичното посещение.

Оумуамуа - първият по рода си пришълец от друга слънчева система, беше открит с телескоп на Хаваите през октомври 2017 г. На местен език наименованието му означава пратеник. Загадъчният обект пътуваше с толкова висока скорост, че можеше да идва само от друга звездна система. 

Откритието развълнува астрономическата общност, която отдавна търси подобни на комети обекти, навлизащи в нашата Слънчева система от необятното пространство. Оумуамуа обаче не приличаше на обичайните комети - липсваше й характерната опашка, образувана от огромния им ореол от газ и прах при приближаването им към Слънцето.

Космическият обект Оумуамуа е отломка от планета и е с формата на бисквита

Странностите, съпътстващи появата на междузвездния посетител, оставиха учените да се "борят" месеци наред с непълни и на пръв поглед противоречиви данни, които трябваше да осмислят. Това доведе до редица теории, някои от които бяха "отвъд въображението", казва Дженифър Бергнер, астрохимик от Калифорнийския университет в Бъркли и съавтор на новото изследване, публикувано в сп. "Нейчър". 
      
Според нейното обяснение какъвто и да е произходът на Оумуамуа, става въпрос за богат на вода обект, подобен на комета. По време на пътуването си през междузвездното пространство той е бил подложен на въздействието на космически лъчи, които са бомбардирали водата, освобождавайки водород, който е останал в капан в тялото на обекта.

Когато междузвездният пришълец се е приближил до Слънцето, топлината на свой ред освободила уловения водород, действайки като "ускорител", който го е изпратил по неочаквана траектория. 

"Уловеният водород е просто най-общото обяснение", казва в изявление Дарил Селигман от университета Корнел и съавтор на изследването.

Тези трудове "предоставят без съмнение първото просто и реалистично обяснение на особеностите на този обект", казва Марко Микели, астроном от Европейската космическа агенция (ЕКА).

Пентагонът: Извънземен кораб-майка може да се намира в нашата Слънчева система

Още отговори научната общност може да получи, когато през 2025 г. започнат наблюденията с телескопа "Вера Рубин" в Чили, които се очаква да открият много нови комети, както в Слънчевата система, така и извън нея. 

Мая Йорданова
7575 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.03.23 | 09:42

4
Има толкова много снимки в интернет на Оумуамуа и вместо реална снимка на кометата слагате някакъв колаж с летяща чиния. Боже!
Баба гицка

2023.03.22 | 23:20

1
Фантазьори сте с извънземните, Фантазьори сте при археологичните разкопки, фантазьори сте с миналото на планетата, с такава увереност говорите сякаш сте били там.Изобщо има ли нещо реално или живеем в светът на фантазиите!?!?!!???

2023.03.23 | 07:38

3
нали трябва да те забавляват във фермата, на бройлерите слагат шарена висулка да се радват

2023.03.23 | 07:07

2
Дедо поп ли ти ги каза тия неща?

Добави коментар

Водещи новини