Южна Корея вдига най-големия център за производство на чипове

  • 15 март 2023 13:37

  • 1035
  • 0
Южна Корея вдига най-големия център за производство на чипове
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Южна Корея обяви, че ще построи огромно съоръжение за производство на компютърни чипове в близост до Сеул, с инвестиция в размер на около 230 млрд. долара от Samsung Electronics, предава CNN Business, цитирано от "Дарик".

Плановете бяха обявени днес от президента на страната Юн Сук Юл и потвърдени от гиганта в сферата на електрониката.

“Ще построим най-големия нов клъстер за високотехнологични полупроводници в света в района на Сеул, използвайки частна инвестиция в размер на близо 300 трлн. корейски вона”, заяви президентът.

“Освен това, ще разширим мегаклъстера за полупроводници до най-големия в света, използвайки настоящите производствени комплекси за полупроводници.”

Според изявлението на правителството, клъстерът за чипове ще бъде изграден в провинция Кьонги, която е част от метрополисния район на Сеул, а общата инвестиция ще бъде финализирана в рамките на 20 години.

За да защити интелектуалната собственост, страната ще направи промени в своя Закон за защита на промишлените технологии, се казва още в изявлението, което не предоставя допълнителни подробности.

През миналия май Samsung представи план за инвестиция в размер на над 350 млрд. долара в своята дейност и създаването на десетки хиляди работни места до 2026 г. Компанията обяви, че ще инвестира най-вече е основните си дейности, като производство на чипове и биофармацевтика.

За сега не става ясно дали обявената преди това инвестиция ще се препокрива с тази, за която правителството съобщи днес.

Samsung е известна най-вече с подразделението си за електроника и популярните сред потребителите телевизори и телефони от марката. В последните години компании компанията набляга все повече на ролята си на доставчик на полупроводници, тъй като производителите по света изпитват недостиг.

Ето колко по-малко коли трябва да бъдат произведени заради недостига на чипове

Чиповете за памет, които са ключов носител на приходи за Samsung, ще продължат да бъдат във фокуса на компанията с планирани допълнителни инвестиции.

В областта на компютърните чипове от висок клас Samsung се конкурира пряко с Intel и тайванската TSMC.

По-голяма част от усъвършенстваните микрочипове в света се произвеждат само в две държави – Тайван и Южна Корея. Тайванската индустрия е по-голяма и по-доминираща, на което Южна Корея иска да се противопостави.

Концентрацията на толкова голяма част от производството на чипове само в две държави обаче поражда опасения относно стабилността на глобалната верига за доставки, най-вече на фона на военните заплахи за Южна Корея и Тайван от страна на техните съседи Северна Корея и Китай, респективно.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини