Лунни роувъри изследват пещера на остров Лансароте

  • 09 март 2023 10:26

  • 1014
  • 0
Лунни роувъри изследват пещера на остров Лансароте
© Getty Images

Лунни роувъри изследват вулканичната пещера на о. Лансароте като тренировъчен тест за мисията си на Луната, съобщи ДПА, позовавайки се на германския координационен център на проекта.

Изследването на пещерата е още една стъпка към истинската лунна мисия, каза Томас Фогеле от Центъра за изследване на изкуствения интелект в Германия. 

Проектът КоРоб-Екс, финансиран от Европейския съюз, е базиран в Центъра за изследване на изкуствения интелект в Бремен, Северозападна Германия. 

Технологията, използвана за изследване на пещерата, може да бъде приложена за изследване на Луната вбъдеще. Предвижда се разполагане на постоянна станция на Луната.

Кратерите и пещерите са подходящи локации за станцията, тъй като осигуряват защита от радиация, метеорити и температурни флуктуации. Преди хората да влязат в кратерите и пещерите обаче, роботите трябва да ги изследват самостоятелно.

Проектът КоРоб-Екс извършва тестове на роувърите на о. Лансароте, тъй като островът и тунелите му от лава предлагат добри условия за това. Роувърът транспортира сензор във вътрешността на пещерата и изработва 3Д карта на вътрешността. Втори роувър спомага за спускането на трети роувър навътре в пещерата. Така се изследва теренът и се създава карта на заобикалящата среда, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1014 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини