Нови автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат разрешени за продажба в Германия и след 2035 година

  • 02 март 2023 12:08

  • 11416
  • 2
Нови автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат разрешени за продажба в Германия и след 2035 година
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Германският финансов министър Кристиан Линднер е препотвърдил съпротивата на своята Свободна демократическа партия (СДП) относно забраната на продажбите на нови превозни средства, задвижвани с двигатели с вътрешно горене, в Европейския съюз след 2035 година. Това е заявил Линднер пред германската медийна група "Функе", предаде ДПА.

"Нашата цел е новите автомобили с двигатели с вътрешно горене да бъдат регистрирани в Германия и след 2035 г.", е казал финансовият министър, след което е уточнил: "Тези превозни средства обаче трябва да се движат с щадящо климата екологично гориво".

ЕК предлага въвеждането на електронни шофьорски книжки

Той е повторил коментарите по въпроса, отправени от други членове на неговата партия по-рано тази седмица, които предупредиха, че няма да подкрепят плана на Европейската комисия да забрани регистрациите на всички нови автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Свободна демократическа партия е най-малката от трите партии, които съставляват коалиционния германски кабинет.

Новорегистрираните превозни средства с подобни двигатели ще бъдат рядкост след 2035 г., е казал още Линднер. В световен мащаб обаче, тъй като тази технология ще продължи да бъде важна, страна износител на автомобили, каквато е Германия, трябва да запази необходимия опит в тази област.

"За съжаление, Европейската комисия не направи никакви усилия да обмисли сериозно изключения от забраната за двигателите с вътрешно горене, които работят с екологични горива", е казал Линднер.

Според него обаче е "малко вероятно Комисията да направи това, което не е сторила през последните месеци, през идните няколко дни".

Позициите на партиите от германското управляващо мнозинство по въпроса се различават. Те имат време да постигнат съгласие до вторник, 7 март, за когато е насрочено гласуването за забраната за регистрация на нови бензинови и дизелови автомобили след 2035 година.

Калина Христова
11416 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.03.03 | 11:43

2
Не екологичните електрички нямат бъдеще, прекалено много ограничения имат, да не говорим за супер вредната и замърсяваща батерия.
Хм....

2023.03.02 | 12:50

1
Екореволюцията се отлага. Те така и Живков навремето се оправда с фалиралия комунизъм щото нямало пари за строежа му. Точните думи бяха -" Може ли комунизЪма да бъде построен в България? - Може , но някой трябва да плати другари."...

Добави коментар

Водещи новини