Отложиха изстрелването на ракета на „Спейс Екс“ към МКС

  • 22 февруари 2023 11:12

  • 28724
  • 0
Отложиха изстрелването на ракета на „Спейс Екс“ към МКС
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

НАСА обяви, че изстрелването на ракета "Фалкон 9" на компанията "Спейс Екс", което бе планирано за неделя, се отлага с 24 часа, съобщи АФП. 

Тя трябваше да изведе в орбита капсула с четиричленен екипаж към Международната космическа станция (МКС).

Американците Стивън Боуен и Уорън Хобърг, астронавтът от ОАЕ Султан ал Неяди и руският космонавт Андрей Федяев трябваше да се отправят към МКС в 2:07 часа в неделя местно време във Флорида от Космическия център Кенеди. Изстрелването е отложено за 01:45 часа местно време в неделя, съобщиха от НАСА.

Астронавтите и руският космонавт ще прекарат шест месеца в орбита на борда на МКС. Те пристигнаха във Флорида във вторник за последна подготовка преди мисията.

Стив Стич, ръководител на програмата за пилотирани търговски полети на НАСА, каза пред журналисти, че предстои да бъдат решени още няколко технически задачи по ракетата "Фалкон 9" и по капсулата "Дракон" преди изстрелването.

Сонда на НАСА удари астероид, за да промени орбитата му

От НАСА уточниха, че очакват екипажа на мисията на "Спейс Екс" да прекарат на борда на МКС пет дни заедно с четиричленния екипаж на предишната мисия на "Спейс Екс", преди завръщането му на Земята. Астронавтите от мисията са в орбита от октомври миналата година, пише БТА.

Междувременно във вторник руската космическа агенция съобщи, че завръщането от МКС на американския астронавт Франк Рубио и на космонавтите Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин с руски кораб "Союз", няма да се състои преди септември. Тримата трябваше да се завърнат на Земята през декември миналата година, но отпътуването им бе отложено заради теч от охладителната система на "Союз МС-22".

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
28724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини