Учени изготвиха най-точната 3D карта на Млечния път

  • 19 януари 2023 16:24

  • 2050
  • 1
Учени изготвиха най-точната 3D карта на Млечния път
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Най-точната 3D карта на Млечния път с 3,3 милиарда звезди изготвиха астрономи.

Международен екип от астрономи използва изображения от 570-мегапикселовата астрономическа камера DECam, за да състави най-точната карта на Млечния път досега, съобщи пресслужбата на Националната лаборатория по оптична и инфрачервена астрономия на САЩ, цитирана от БТА.

Суперкартата показва над 3,3 милиарда звезди и други обекти, присъстващи в нашата галактика. 

 „Комбинирането на нашите изображения с тези от автоматизирания телескоп Pan-STARRS ни позволи да получим пълен 360-градусов изглед на целия диск на Млечния път, включително голям брой изключително тъмни звезди“, каза Андрю Сайджари от Харвардския университет.

Масата на Млечния път е двойно по-малка, отколкото се смяташе досега

Най-мощната астрономическа камера DECam е създадена през 2013 г. като част от проекта „Дарк енерджи сървей“ за търсене на следи от тъмна енергия в космоса. Свръхвисоката чувствителност на тази камера, инсталирана в чилийската обсерватория „Серо Тололо“, прави също така възможно използването й за изучаване на обекти в Слънчевата система и Млечния път. С нея през 2016 г. учените откриха най-отдалечената планета джудже в нашата система - 2014 UZ224, на която годината продължава около 1139 земни години.

Първоначално Сайджари и колегите му в продължение на години събират изображения от DECam с цел създаване на подробна звездна карта. След анализ на получените изображения те идентифицират около 3,3 милиарда звезди и други обекти. Впоследствие тяхното съществуване е потвърдено от автоматизирания телескоп Pan-STARRS и орбиталната обсерватория GAIA. Комбинирайки тези наблюдения с изображенията, направени от DECam, учените създават най-подробната 3D карта на Галактиката.

От екипа се надяват, че тяхната карта ще позволи на астрономите да постигнат значителен напредък в изучаването на принципите на разпределението на звездите, газа и праха в Млечния път. Това е изключително важно за разкриването на еволюционната история на нашата галактика и за търсенето на следи от нейните взаимодействия с други клъстери от звезди. Следващите цикли на наблюдения на DECam ще позволят разширяване и допълване на тази карта, заключават изследователите.

Мая Йорданова
2050 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.19 | 23:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини