Шефът на "ТикТок" обсъди с еврокомисар събирането на данни и шпионирането в интернет

  • 10 януари 2023 16:39

  • 697
  • 0
Шефът на "ТикТок" обсъди с еврокомисар събирането на данни и шпионирането в интернет
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Главният изпълнителен директор на "ТикТок" (TikTok) Шоу Цзъ Чу и еврокомисарят, отговарящ за защитата на конкуренцията, Маргрете Вестагер обсъдиха днес "агресивното" събиране на данни и наблюдението в Съединените щати, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от Ройтерс.

Мобилното приложение за кратки видеа, което е собственост на китайския технологичен конгломерат "Байтденс" (ByteDance), миналия месец призна, че някои от служителите му неправомерно са имали достъп до потребителски данни от "ТикТок" на двама журналисти, за да идентифицират източника на информация, изтекла в медиите. 

През последните три години компанията се опитва да увери Вашингтон, че личните данни на американски граждани не мога да бъдат използвани и съдържанието не може да бъде манипулирано от Китайската комунистическа партия или други организации под влиянието на Пекин. 

В ЕС, заедно с други компании, "ТикТок" е изправен пред нови, строги правила за технологичния сектор, които ще влязат в сила през идните две години. Те ще изискват онлайн платформите да правят повече за предпазване на интернет от нелегално съдържание.

"Целта на срещата с "ТикТок" беше да се направи преглед как компанията се подготвя да се съобрази със задълженията си по регулациите на Европейската комисия", посочи ЕК в изявление. 

"ТикТок" е най-благодатната среда за сексуални киберпрестъпления

На срещата е бил обсъден и Общия регламент за защита на данните, както и въпроси на поверителността и задълженията за трансфер на данни предвид неотдавнашните съобщения в медиите за агресивно събиране на данни и наблюдение в САЩ, допълва ЕК.

След Вестагер Чу трябва да се срещне с еврокомисаря с ресор "Ценности и прозрачност" Вера Йоурова и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини