2023 г. започва със зрелищен парад на планетите

  • 30 декември 2022 15:32

  • 1749
  • 2
2023 г. започва със зрелищен парад на планетите
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

В последните няколко вечери на 2022 г. и в първите на 2023 г. планетите и Луната ще привличат погледа над южния и югозападния хоризонт още при свечеряване, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

С изключение на Уран и Нептун, които са видими с бинокъл или с телескоп, останалите планети са забележими с невъоръжено око като ярки звездоподобни обекти. 

Пълнолуние и пълно лунно затъмнение

Венера и Меркурий ще бъдат видимо близки, много ниско над хоризонта, в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, Нептун - във Водолей, Юпитер - в Риби, а Уран - в Овен, каза Маркишки. В момента има добра възможност в рамките на една вечер да бъдат видяни всички тези планети, ако се подготвим подходящо - с оптичен прибор, увеличаващ поне няколко десетки пъти, съветва физикът.

Той е автор на "Гид на любителя астроном", който се издава през последните години от катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

За разлика от звездите, планетите не блещукат в нощното небе, отбелязва Би Би Си. Сатурн и Юпитер се виждат най-ярки, Марс е с цвят на сьомга.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1749 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
†❤️Becи oт Гaбpoвo❤️ tiny.cc/6fl2vz

2022.12.30 | 15:59

1
☞✋В цигaн-милициoнepckия koнцлaгep-БГ, зa eдин нeгaтивeн koмeнтap cpещy Цигaн-Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo, пpиcтигaт джeлaтитe oт oтдeл „MOKPИ ПOPЪЧKИ“, гaвpят ce c тeб пo живoтинckи, и пocле тe изxвъpлят пpeз тepacaтa oт ceдмият eтaж!⚡: yerl.org/uhfCg ☞⚡Oт 78 гoдини България е под жидo-милиционеро-циганско ИГО, цигaнитe и милициoнepитe гpабят и избивaт нapoдa нa Бългapия!⚡: tiny.cc/zc7wuz ☞✋ЗAД CЦEНAТA: ДПC пpeдлoжи cдeлka нa ПП зa kaбинeт бeз ГEPБ⚡: jmp.by/7QzVAGr ☞⚡Eдинcтвeнo и caмo НAPoДEН пyбличeн ЛИHЧ и БECИЛO, щe cпacят Бългapия и бългapcкият народ от CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от ceлo Xepakoвo!⚡: tiny.cc/56t1vz
Пет

2023.01.03 | 16:07

2
Иди спешно на Доктор Психо!

Добави коментар

Водещи новини