Астрофизик разкри какво ще последва, ако ни засмуче черна дупка

  • 06 декември 2022 17:30

  • 18943
  • 8
Астрофизик разкри какво ще последва, ако ни засмуче черна дупка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Дълго време черните дупки оставаха истинска мистерия за учените и едва през последните години изследователите започнаха да разбират какво представляват и какви закони на физиката действат там. Но какво може да се случи с човек, ако попадне в черна дупка? Астрофизикът Беки Сметхърст отговаря на този въпрос пред Newsweek. 

Според Сметхърст черните дупки не са нито черни, нито дупки. Тези обекти са по-скоро като плътно струпване от материя и не се явяват портали, които водят нанякъде.

"Не може да се каже, че тези обекти са черни, защото са сред най-ярките обекти във Вселената. Но лъчението не идва от самата дупка, а от областта, която я заобикаля. Веществото, което се привлича от черната дупка, набира огромна скорост при движението около този обект в така наречения акреционен диск. И именно това вещество се нагрява и започва да свети в оптичния, рентгеновия и ултравиолетовия диапазон. Също така от това вещество излиза радиолъчение“, казва Сметхърст.

Астрономи наблюдаваха как черна дупка унищожава звезда

Черните дупки имат хоризонт на събитията, който се явява точката, от която няма връщане за цялата материя. Веднага след като веществото преодолее тази точка, то няма да отиде никъде. Отвъд хоризонта на събитията се намира сингулярност, необозрима единична точка, където се намира огромната маса на черна дупка.

"Ако човек по някакъв начин попадне в черна дупка, то с тялото му ще настъпи процес на спагетификация. Това означава, че тялото ще се разтяга като спагети, докато човекът се приближава все по-близо и по-близо до черната дупка. Това ще бъде доста болезнена картина“, казва Сметхърст.

Според учения това, което ще изпита и наблюдава човек, преминал хоризонта на събитията, ще бъде много различно от това, което ще види външен наблюдател, който се намира на безопасно разстояние от черна дупка.

"Приближавайки се до хоризонта на събитията, ще видите как черната дупка става все по-голяма и по-голяма. Черните дупки изкривяват светлината по странен начин, което ги кара да изглеждат по-големи, отколкото са в действителност", обяснява ученият.

По думите на астрофизика все още не може да се каже какво точно ще види човек отвъд хоризонта на събитията. Може би това ще бъде невероятно ярка светлина или пълна тъмнина, или може би ще бъде напълно различна форма на материя.

“Струва ми се, че човек завинаги ще застине в пространството и времето“, предполага Сметхърст.

Novini.bg
18943 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Д@КастрирамеСулюПаситто

2022.12.07 | 18:29

7
От изложението на ученият краварин разбираме,че учен краварин няма.
561

2022.12.09 | 01:21

8
A от твоят разбирам че по прост свинар от дори и в твоето селско потекло -нямя

2022.12.07 | 09:28

5
Нищо няма да види, понеже отдавна ще е станал на съставните си части !
Die Führer ⚡⚡

2022.12.07 | 14:32

6
Ja das ist das!
Кремълския Чикатило

2022.12.06 | 17:50

1
фсичкишеомрем.
Климбо

2022.12.07 | 06:31

4
Итонеграмотни!
фен

2022.12.06 | 18:58

2
Аз доколкото разбрах, от това което е измислил този безумно умен "учен" !! Оттатък тази черна дупка, ще видим едни спагети болонезе !!

2022.12.06 | 21:35

3
Очевидно всичко сте разбрал.Нали?!!

Добави коментар

Водещи новини