Huawei с важен принос за реализацията на специалисти по информационни и комуникационни технологии в България

  • 10 ноември 2022 15:25

  • 705
  • 0
Huawei с важен принос за реализацията на специалисти по информационни и комуникационни технологии в България
© Проф. Тодорова и Тери Ли

Връзката между бизнеса и образованието е от ключово значение, за да могат студентите да се реализират успешно на пазара на труда и да получат практически знания и умения. Компанията Huawei си сътрудничи с български учебни заведения и дава своя принос за бъдещето на икономиката ни.

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова разказа, че част от обучението на студентите им преминава в реална производствена и бизнес среда. „Нашите студенти се обучават директно в най-големите телекомуникационни, IT и технологични глобални лидери, какъвто безспорен лидер е например компанията Huawei. От друга страна, тези компании имплементират в образователния процес свои експерти, които обезпечават практическите и лабораторните занятия. Така студентите ни получават практически знания, умения и компетентност от хора, които реално работят като инженери и мениджъри в утвърдени корпорации. Най-важното, обаче, е, че студентите ни черпят опит от тези експерти от практиката и по този начин са напълно подготвени и адекватни на изискванията на пазара на труда“, посочи тя.

Ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова

Темелкова отчете, че 93% от студентите на Висшето училище по телекомуникации и пощи работят още от втори курс в утвърдени и силни компании, които са безспорни пазарни лидери.

В сътрудничество с Huawei работи и Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“. По думите на ректора – проф. Даниела Тодорова, няма друг начин студентите да се научат да прилагат наученото в университета, освен този да имат взаимодействие с реалния бизнес.

„Тази връзка е безценна и ни позволява да кажем, че на практика няма безработни наши възпитаници, а много от нашите студенти започват работа по специалността си още преди да са завършили образованието си. Партньорството ни с Huawei излъчва към студентите, а и към цялата общественост, няколко много важни послания. Първо, то е още едно потвърждение за неразрушимата връзка образование – бизнес – наука. Второ, израз е на нашата грижа студентите да имат досег до „истинския свят“ и то в лицето на една от най-големите високотехнологични компании в света.  И трето, смятам, че установяването на партньорски отношения допринася за издигането авторитета и публичния образ и на двете страни“, посочи ректорът на ВТУ „Тодор Каблешков“.

Тери Ли, генерален мениджър на Хуауей България: Рaбoтим зa тoвa дигитaлизaциятa дa влeзe във вceĸи acпeĸт oт живoтa ни в бъдeщe

Тодорова отчете голям интерес при представянето на стипендиантската програма на „Хуауей Технолоджис България“ пред студентите на висшето учебно заведение. „За нас е гордост и чест, че лично изпълнителният директор за България – господин Тери Ли беше гост на две много значими събития в календара на ВТУ „Тодор Каблешков“ за 2022 г., а именно тържественото отбелязване на 100-годишниината на ВТУ и дипломирането на бакалаври, Випуск ‘2022“, посочи още тя.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
705 0

Свързани новини

Водещи новини