Какво е Mastodon и защо всички масово се прехвърлят от Twitter там?

  • 09 ноември 2022 11:07

  • 1102
  • 1
Какво е Mastodon и защо всички масово се прехвърлят от Twitter там?
© Mastodon

Благодарение на всички скандали около Twitter в момента, една нова социална мрежа успя да привлече много от потребителите на закупената от Илон Мъск компания. Нейното име е Mastodon.

Проблемите в Twitter не са от вчера и датират още от първото напускане на основателя Джак Дорси преди години. Но когато Мъск най-накрая приключи сделката за придобиване на компанията, последва нова порция от скандали и провокации.

Мъск става главен изпълнителен директор на Twitter

Първо Мъск уволни половината от служителите, след това сподели няколко странни теории за нападението над Пол Пелоси, успя да се скара с влиятелни личности като Стивън Кинг и Кати Грифит, а за капак на всичко: обяви, че ще разхлаби контрола в мрежата и дори ще позволи на Доналд Тръмп да си върне акаунта.

Служителите на Туитър завеждат колективен иск срещу плана за съкращения на Мъск

Заради всичко това много от потребителите на Twitter решиха да потърсят алтернатива на любимата си социална мрежа и я намериха в лицето на Mastodon. По-малкият конкурент на Twitter дори привлече вниманието на самия Мъск, който публикува няколко злобни туита, които след това изтри.

Какво точно представлява тази нова социална мрежа и защо успява да "открадне" потребителите на Twitter?

Компанията в момента има едва 4,5 млн. потребители (за сравнение, тези на Twitter са 238 млн.) и е основана през 2016 г. от Юджийн Рочко, разработчик на софтуер. Mastodon е децентрализирана система, която събира в себе си множество сървъри и мрежи, която я прави много по-трудна за контролиране от някой изпълнителен директор или борд от директори.

Малцина в Германия знаят за съществуването на алтернативна социална мрежа на Туитър

Мрежата разполага с приблизително 4000 различни сървъра, които са групирани по интереси. За да се присъединиш към някой от сървърите обаче трябва да получиш лична покана или да чакаш за одобрение от администраторите.

Mastodon е с отворен код, което автоматично означава, че потребителите могат да го усъвършенстват и да го развиват на нови езици. Фийдът в платформата е в хронологичен ред, а не подреден от алгоритъм, както е в много от другите социални мрежи. Понеже разчита на частно финансиране, в Mastodon няма реклами. Но поне по едно нещо платформата напомня за Twitter - публикуваните съобщения се наричат "туут", което доста силно напомня на "туит", пише каналът Vbox7. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1102 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кремълският Чикатило

2022.11.09 | 12:11

1
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 40+) Обичам да събирам руZките земи) Моля, оценете усилията ми за световен мир на ➤ kremlin.ru

Добави коментар

Водещи новини