Индия глоби "Гугъл" с още 113 милиона долара

  • 25 октомври 2022 16:11

  • 703
  • 1
Индия глоби "Гугъл" с още 113 милиона долара
© getty images

Индия наложи глоба на американския софтуерен гигант "Гугъл" (Google), дъщерна компания на "Алфабет" (Alphabet), след като властите в Делхи приключиха второто си антитръстово разследване срещу компанията през настоящия месец, съобщи Ройтерс.

"Гугъл" е глобен с 9,36 милиарда индийски рупии (113,04 милиона долара), тъй като разследване установи, че компанията злоупотребява с пазарната си позиция за популяризиране на своето приложение за разплащания.  

В петък, 21 октомври, Индийската комисия по конкуренцията (CCI) прецени, че "Гугъл" е конфигурирал платформата си по такъв начин, че да премахне незаконно конкурентите от приложенията си като "ЮТюб" (YouTube) и "Хром" (Chrome).

Също така операционната система "Андроид" (Android), разработена от "Гугъл", е снабдена със серия от приложения на същата компания, които са инсталирани предварително на телефоните, сред които и собствената търсачка.

Франция глоби Гугъл с €220 млн.

Това дава значително конкурентно предимство на услугите за търсене на "Гугъл" спрямо конкурентите му, обяви индийският антитръстов орган. В резултат комисията наложи на "Гугъл" глоба от 13,4 милиарда рупии (162 милиона долара).

Операционната система "Андройд" е доминираща на пазара на мобилни устройства в Индия, и управлява 95 процента от всички смартфони в страната, според данни на изследователската агенция Каунтърпойнт" (Counterpoint), цитирани от 

След този в Китай, индийският пазар е вторият в света по брой потребители на смартфони. 

Виолета Симеонова
703 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:32

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини