Спускаемият апарат на "Союз МС-21" с трима руски космонавти се приземи в Казахстан

  • 29 септември 2022 15:13

  • 1511
  • 3
Спускаемият апарат на "Союз МС-21" с трима руски космонавти се приземи в Казахстан
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Спускаемият апарат на руския кораб "С. П. Королев" ("Союз МС-21") с трима руски космонавти от екипажа на Международната космическа станция се приземи в Казахстан, съобщава БТА.

С него на Земята се завърнаха космонавтите на "Роскосмос" Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков.

НАСА изпраща нов екипаж на МКС с кораб на "СпейсЕкс"

Те бяха на борда на МКС от 18 март.

Преди изстрелването екипажът беше наречен "Бауман", тъй като членовете му са възпитаници на Московския държавен технически университет "Бауман".

Първи от спускаемия апарат беше изведен командирът на кораба Артемиев, последван от Матвеев и Корсаков. Тримата руски космонавти бяха посрещнати от лекари, спасители и други специалисти.

Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков пристигнаха на МКС на 18 март. 

През този период бяха извършени шест корекции на орбитата й и пет космически разходки, по време на които беше интегрирана Европейската роботизирана ръка (ERA). Олег Артемиев работи в открития космос пет пъти - четири пъти с Денис Матвеев и веднъж с астронавтката на Европейската космическа агенция (ЕКА) Саманта Кристофорети.

По време на полета на екипажа бяха направени повече от 50 експеримента в различни сфери, включително космическа биология и физиология, космическо материалознание, физика на космическите лъчи, тестване на съвременни космически технологии и други.

Космонавтите включиха 3D принтер и електрическа вакуумна пещ. 

През цялото време Олег Артемиев работи и като специален кореспондент на ТАСС, предавайки новини, снимки и видеоклипове от орбита.

За Артемиев това е трета космическа мисия. Космонавтът на Роскосмос е прекарал в орбита общо 561 дни. Матвеев и Корсаков записаха по 195 дни по време на първите си мисии.

Русия обяви МКС за опасна

Понастоящем на МКС се намират Саманта Кристофорети от Европейската космическа агенция (ЕКА), която пое командването на орбиталната станция, астронавтите на НАСА Боб Хайнс, Чел Линдгрен, Франк Рубио и Джесика Уоткинс и космонавтите на  Роскосмос Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин. Петелин ще бъде третият кореспондент на ТАСС на МКС след Олег Артемиев и Александър Мисуркин. 

Мая Йорданова
1511 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Гост

2022.09.29 | 17:30

1
Веднага да ги мобилизират
долу хитлер

2022.10.01 | 17:48

3
Не бих се учудил. Хората търсят пътища към звездите, а в Москва гледат как да избият съседите си... православни при това!
welcome

2022.09.29 | 20:46

2
home

Добави коментар

Водещи новини