Икономическият министър откри Международния технически панаир в Пловдив

  • 19 септември 2022 14:33

  • 957
  • 1
Икономическият министър откри Международния технически панаир в Пловдив
© Министерство на икономиката
Слушай новината Слушай новината

Очаквам до края на годината брутната добавена стойност, произведена от научноизследователската и развойна дейност, да достигне 10 млрд. лв. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет по време на откриването на 76-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив, съобщават от пресцентъра на Министерството на икономиката.

 Той поздрави организаторите, че тази година дават фокус на Индустрия 4.0 и иновациите.

„Българските фирми и учени произвеждат конкурентен продукт и в някои отношения, дори заемат лидерското място. Свидетелство за конкурентоспособността на нашия бизнес са данните за износа на страната, който за миналата година е над 68 млрд. лв. и отчита увеличение от 24% на годишна база. Сред водещите пазари за наши стоки са Германия, Италия и Австрия, което показва, че ние се конкурираме и работим с най-добрите в Европа“, заяви Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет.

Икономическият министър подчерта, че в Министерството на икономиката и индустрията работи експертна работна група, с участието на бизнеса и общините, която да предложи мерките, в помощ на българските компании за по-бърза и успешна дигитална трансформация.

“Намираме се в спирала от предизвикателства - нарушени вериги на доставки, поскъпване на енергийните източници. Това са тежки времена за всички фирми, но именно инвестициите в иновации и дигитализация ще ни направят по-конкурентоспособни в кризата”, посочи министър Стоянов.

Министър Стоянов ще открие 76-ия Международен технически панаир в Пловдив

Форумът, който продължава от днес до 24 септември, ще събере на едно място близо 200 компании. Предвидени са повече от 15 премиери на иновативни продукти, системи и съоръжения, както и демонстрация на български дронове - разработки на Българската академия на науките.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
957 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Видял

2022.09.26 | 23:50

1
Иконм. министър направи ихтибар на мастития бизнесмен Гергов собственик на панаира.

Добави коментар

Водещи новини