"Twitter" са знаели за поне един нает китайски агент в компанията

  • 13 септември 2022 21:01

  • 1830
  • 0
"Twitter" са знаели за поне един нает китайски агент в компанията
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Разкрития от бивш служител на американската технологична компания "Туитър" (Twitter), показват, че социалната мрежа е била информирана за поне един китайски агент, нает от нея. Това обяви американският сенатор Чък Грасли по време на изслушване в Сената, включващо показания от подателя на сигнала, съобщи Ройтерс.

Пейтър Затко, известен хакер, който е бил назначен като ръководител по сигурността на "Туитър" до уволнението си през миналата година, разказа по време на изслушването, че някои служители на технологичната компания са загрижени, че китайското правителство ще може да събира данни за потребителите на социалната мрежа.

Федералното бюро за разследване на САЩ е информирало "Туитър" за поне един китайски агент в компанията, каза Грасли във встъпителното си изказване.

Според показанията на Затко, седмицата преди да бъде уволнен от компанията, той научил, че агент на китайското Министерство на държавната сигурност е работел за социалната мрежа. Не е ясно дали предполагаемият китайски агент все още работи там.

Акционерите на Twitter одобриха сделката на Мъск

Затко свидетелства и за разговор между него и друг ръководител на "Туитър", в който той споделя опасенията си, че в компанията има чужд агент. Ръководителят отговори: "Е, след като вече имаме един, какво значение има дали имаме още?"

Сенатор Грасли отбеляза, че главният изпълнителен директор на американската компания Параг Агравал е отказал да се яви на изслушването от страх, че това може да застраши съдебния процес на "Туитър" срещу милиардера Илон Мъск.

По-късно днес се очаква "Туитър" да обяви и резултатите от гласуването на акционерите относно придобиването на компанията от Мъск. Мнозинството от акционерите вече са одобрили сделката, според източници на Ройтерс.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини