Русия обяви МКС за опасна

  • 01 септември 2022 21:49

  • 26950
  • 2
Русия обяви МКС за опасна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Международната космическа станция (МКС) e опасна и неподходяща за целите си, заяви ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов, цитиран от БТА.  

Москва вече обяви планове да напусне проекта и да изведе в орбита собствена станция.

Според Борисов масовите повреди на оборудването и остарелите части застрашават безопасността на екипажа на МКС, която е на 24 години.

Руски космонавти прекратиха космическата си разходка заради повреда в скафандъра на единия от тях

Станцията беше сред малкото области на сътрудничество между САЩ и Русия, дори и когато дипломатическите отношения се влошиха.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари т.г. и й бяха наложени множество западни санкции, страната стана по-решителна в желанието си да напусне проекта и да изстреля своя собствена космическа станция след 2024 г. 

"Технически МКС е надхвърлила всичките си гаранционни срокове. Това е опасно", каза Борисов. "Започва лавинообразен процес на отказ на оборудването, появяват се пукнатини."

Ръководителят на Роскосмос заяви, че руската станция ще обикаля Земята около полюсите, което ще й позволи да погледне отвисоко много по-голяма част от територията на Русия и да събере нови данни за космическата радиация.

МКС беше изстреляна през 1998 г. , от ноември 2000 г. работи в рамките на ръководено от американско-руско партньорство, което включва също Канада, Япония и 11 европейски държави. НАСА иска МКС да продължи да функционира до 2030 г.,

Миналия месец Юрий Борисов разкри модел на планираната от Русия станция. Той каза днес, че съоръжението ще бъде отворено за сътрудничество с "приятелски страни".

Според него западните санкции срещу руската космическа индустрия са разрушили перспективите за по-нататъшно сътрудничество.

Той спомена решението на Европейската космическа агенция да прекрати сътрудничеството с Русия по проекта  "ЕкзоМарс", който трябва да търси живот на Червената планета до края на десетилетието. "Огромно усилие и колосални средства бяха похарчени за това..., но се намеси политиката и какъв е резултатът? Не трябва да е така, не е редно", каза Борисов.

Сега Москва насочи поглед към Китай и други "приятелски страни", с които да си сътрудничи. Борисов заяви, че Русия "търси как да взаимодейства с нашите най-близки колеги, преди всичко с Китай", за обединяване на усилията за изследване на Луната и на далечния космос.

Мая Йорданова
26950 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
asdaa

2022.09.02 | 10:06

2
В превод: Русия слага край на МКС.
Еми...

2022.09.02 | 05:20

1
Превод: рашистан няма парите, технологиите и капацитета да поддържа космическа станция. "Нова станция" ще има толкова, колкото има нови танкове ърмата, нови ракети сърмата, нови самольоти и нови руски коли. И колкото направиха обявената гръмогласно "постоянна лунна база".

Добави коментар

Водещи новини