Неочаквано събитие свали дрон, летял рекордните 64 дни

  • 30 август 2022 11:48

  • 2133
  • 0
Неочаквано събитие свали дрон, летял рекордните 64 дни
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Демонстрацията на безпилотен ултра-издръжлив дрон Zephyr 8 на американската армия внезапно приключи след безпрецедентни 64 дни полет. По думите на военните неопределено и "неочаквано" събитие свалило самолета на военния полигон Юма в Аризона, съобщава NewAtlas, цитирано от Dir.bg.

Zephyr 8 се захранва с енергия от слънчеви панели. Безпилотникът е част от усилията за разработване на платформа, която може да се използва за дългосрочни разузнавателни мисии и да действа като псевдосателит на голяма надморска височина.

Дрон спаси тийнейджър от удавяне край плаж в Испания

Той може да осигури комуникационен център, еквивалентен на 25 кули за мобилни телефони.

Дронът може да излъчва интернет, да предава сигнали и дори да помага за точно позициониране, в случай че има GPS заглушаване.

Дизайнът на Zephyr S е оптимизиран за високоефективен полет на голяма надморска височина. Той има размах на крилата от 25 метра, но малък централен фюзелаж, съдържащ авиониката и необходимата за мисията електроника. Общото му тегло е само 75 килограма.

Таванът на полета е 23 200 метра, а скоростта на полета е около 60 км/ч.

64-дневният полет счупи всички известни рекорди за издръжливост на самолет без екипаж. Освен това дрона може да изминава разстояние еквивалентно на обиколката на Земята.

Дрон унищожил два руски патрулни катера до Змийския остров

Според армията няма пострадали от инцидента с края на полета и няма застрашен друг самолет. Води се разследване на случилото се и повече информация ще бъде оповестена, когато стане налична. Допълнителни полети са отложени поне до 2023 г.

Пентагона смята да усили разработката на подобни издръжливи дронове, които могат да остават месеци във въздуха на голяма надморска височина.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
2133 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини