Зам.-министърът на иновациите и растежа с подробности за развитието на Българската агенция за инвестиции

  • 25 август 2022 11:17

  • 39367
  • 0
Зам.-министърът на иновациите и растежа с подробности за развитието на Българската агенция за инвестиции
© Novini.bg

Българска агенция за инвестиции е създадена през 2004г., досега е привлякла 30 млрд. лв. инвестиции, разкрити са над 85 00 работни места. Основната цел на БАИ е да представя България пред чуждестранни инвеститори като надежда, аткрактивна инвестиционна дестинация. БАИ представлява и медиатор между инвеститорите, дъжавните и местните институции при осъществяване на техните инвестиционни проекти. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов при представянето на информация за работата на Българската агенция за инвестиции.

Към момента в процес на сертифициране са 54 проекта на обща стойност 2.2 млрд. лв., планирани за откриване са над 4 500 нови работни места. За последните два месеца в БАИ са постъпили инвестиционни намерения за над 1.6 млрд. лв., по които ще бъдат открити 1000 нови работни места. Сертифицираните вече проекти към днешна дата са 11 на обща стойност 231 млн. лв., по тях ще бъдат открити 1 500 работни места, посочи Савов. 

БАИ работи приоритетно по голяма инвестиция за 880 млн. лв. в Северна България, стана ясно още време на брифинга, като зам.-министър Савов уточни, че инвестицията ще се изгради в Централна Северна България, а производството й ще се изнася в ЕС.

По думите му два от тези проекта са на идентична стойност от около 85 млн. лв. инвестиция и за по 100 нови работни места. Първият е завод за производството на 3D ендоскопи край Първомай, а другият е за производство на електрически велосипеди край Пловдив.

Според зам.-министърът БАи трябва да е лицето на България пред всеки един инвеститор. И добави, че основна цел на Министверството е да надгради всичко постигнато до тук. 

Отпускат стотици милиони за малкия и среден бизнес

Като ръковдоство на Министерство на иновациите и растежа е важно да има приемственост и инвеститорите да са спокойни, че страната ни е на прав път и техните интереси ще бъдат защитени, каза още той. 

Вторият приоритет е надграждане и искаме да продължим модернизация и развитие на БАИ, съгласно международните практики. Преструктуриране на БАИ и превръщането и в агенция, която обслужва инвеститорите на едно гише. От началото на подаване на заявление за инвеститор до изпъленнието на самата инвестиция. Целта е съквращаване на сертификационния процес от сегашните шест месеца до осем седмици. Това ще привлече и нови инвеститори. Дигиталицзация - съвсем скоро ще бъде нова интернет страница на БАИ. Нова система за управление на взаимоотношение с клиети, електронна форма за сигнали на инвеститори, която ще улесни процеса на комуникация. На последно място говорим за синергия. Много е важно институциите да работят в хармония помежду си. От ключово значение е изграждането на партньорска мрежа между БАИ, Изпълнителна агенция за малки и средни предприятия, Службите по търговско-икономически въпроси, които са към Министерство на икономиката, консуклствата и посоствата ни в чужбина и местните власти и бизнеса, отбеляза още Савов. 

Богдан Богданов, изпълнителен директор на БАИ, посочи, че е важно да продължи преструктурирането на Българската агенция за инвестиции, което е започнало преди 5 месеца.

Важно е да имаме приемственост, защото един инвестиционен цикъл отнема много време. Тази примественост ще даде сигурност на инвеститорите. Относно надграждането е важно да впрегнем целия капацитет на Министесрво на иновациите, за да осъвременим работата на БАИ и да можем да предлагаме по-добри условия на инвеститорите. С дигитализацията ще можем да предлагаме по-бърза услуга на инверститорите. Целим да създадем синергия между инвеститорите, които вече оперират в България и тези, които тепърва влизат. БАИ трябва да работим заедно с всички институции, за да може да привличаме по-качествени инвестиции и да разширяваме вече съществуващите, добави Богданов. 

Богданов уточни, че намирането на терени е един от сериозните проблеми на големите потенциални инвеститори в България и в момента БАИ работи по намирането на подходящи терени. От създаването на агенцията през 2004 г. досега БАИ е привлякла близо 30 милиарда лева инвестиции за над 85 хил. работни места.

По думите му индустрилано Пловдив е най-добре развиващият се град. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
39367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини