Огромно парче от китайска ракета ще се разбие в Земята този уикенд

  • 29 юли 2022 16:21

  • 4693
  • 2
Огромно парче от китайска ракета ще се разбие в Земята този уикенд
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Огромно парче от китайска ракета ще се разбие в следващите часове някъде на Земята. Отломки от китайска ракета се очаква да се разбият на Земята при неконтролирано повторно влизане в атмосферата този уикенд.

Вероятността да паднат в някоя населена зона е изключително ниска, но това повдигна въпроси за това как различните държави поемат отговорност за своя космически боклук.

По-рано имаше призиви от НАСА към китайската космическа агенция да проектира техните ракети да се разпадат на по-малки парчета при повторно влизане в атмосферата, както е международната норма, предаде Дарик.

Част от ракета е паднала върху Луната и е издълбала кратер, твърди американски учен

На последните ракети, насочени към недовършената китайска космическа станция, известна като Tiangong, липсваше способността за контролирано повторно влизане.

Последното изстрелване беше в неделя, когато ракета Long March 5 пренесе лабораторен модул до станция Tiangong. Китайското правителство каза в сряда, че повторното влизане на ракетата в атмосферата би представлявало малък риск за всеки на земята, тъй като най-вероятно ще падне в морето.

Съществува обаче възможност парчета от ракетата да паднат над населен район, както стана през май 2020 г., когато бяха повредени имоти в Кот д'Ивоар.

Празното тяло на ракетата сега е в елиптична орбита около Земята, където се носи към неконтролирано атмосферно влизане.

Твърде рано е да се знае къде точно ще падне 25-тонното парче отломки. Възможната зона, в която могат да паднат отломките, обхваща САЩ, Африка, Австралия, Бразилия, Индия и Югоизточна Азия, според прогнозите на корпорацията.

Мая Йорданова
4693 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.29 | 18:24

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.07.29 | 16:55

1
Дано да падне върху изкуфялата тиква на байдън

Добави коментар

Водещи новини