Европейската космическа агенция преустановява окончателно сътрудничеството с Русия по мисията "ЕкзоМарс"

  • 13 юли 2022 22:26

  • 2363
  • 4
Европейската космическа агенция преустановява окончателно сътрудничеството с Русия по мисията "ЕкзоМарс"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Европейската космическа агенция (ЕКА) заяви, че преустановява окончателно сътрудничеството с Русия по мисията "ЕкзоМарс", което е прекратено от няколко месеца заради нашествието в Украйна, съобщава БТА.

Генералният директор на ЕКА Йозеф Ашбахер написа в Туитър, че е упълномощен "да сложи официално край" на сътрудничеството с Роскосмос по "ЕкзоМарс".

"Обстоятелствата, които доведоха до прекратяването на това сътрудничество - войната в Украйна и последвалите я санкции - продължават", обоснова се той.

Европейската космическа агенция възстанови работата на научните си мисии

На 17 март космическата агенция, която обединява 22 европейски държави, обяви спирането на мисията за изстрелване на марсоход на ЕКА до Марс през есента на 2022 г. с помощта на руска ракета-носител и спускаем апарат.

Осъждайки "саботажа", ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин помоли руския екипаж на Международната космическа станция (МКС) да спре да работи с току-що инсталираната роботизирана ръка на ЕКА, предназначена за руския сегмент на орбиталната станция.

Директорът на ЕКА неотдавна съобщи за "активни дискусии" с НАСА за спасяване на мисията "ЕкзоМарс". Нейната цел е да търси следи от извънземен живот дълбоко в грунта.

Генералният директор на ЕКА уведоми Роскосмос за прекратяването на сътрудничеството по мисията "ЕкзоМарс" заради сложната геополитическа ситуация, предаде ТАСС. Обсъждат се варианти за връщането на националното оборудване в Русия и Европа.

"ЕкзоМарс" беше съвместна програма на ЕКА и Роскосмос за изследване на Марс, състояща се от два проекта - сондата "ЕкзоМарс - ТГО" и марсохода "Розалинд Франклин". Първият космически апарат пристигна на орбита над Марс през октомври 2016 г. и направи много  открития за атмосферата на Червената планета.

Първоначално стартът на втората част от мисията "ЕкзоМарс" беше планиран за 2018 г., но по-късно изстрелването на европейския марсоход и руската платформа за кацане "Казачок" беше отложено за 2020 г., а след това и за 2022 г. Те трябваше да бъдат изведени в космоса с ракетата-носител "Протон-М" от Байконур. ЕКА прогнозираше прозорец за изстрелване между 20 септември и 1 октомври.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2363 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ХХ

2022.07.14 | 10:18

4
ПУКА МУ НА РУСНАКА -ХОДИШ ,ХОДИШ ПАК МЕНЕ ДОДИШ.
Hare Krishna

2022.07.14 | 06:23

2
Ес, ек слуги на сащ
Hare Krishna

2022.07.14 | 06:24

3
Долара стана колкот еврото
Юрий Гарарин

2022.07.14 | 05:25

1
путлеризмът за 20 години унищожи най-великото завоевание на СССР.

Добави коментар

Водещи новини