Отговорът на специалиста: Как да изберем най-подходящия климатик за дома и офиса?

  • 04 юли 2022 12:13

  • 10572
  • 0
©

Как да изберем най-подходящия модел климатик за дома и офиса? Трябва ли да се притесняваме колко ще ни струва да се охлаждаме на ток това лято? Има ли модел, който не само ще ни разхлади през горещите месеци, но и ще ни топли през зимата?

На всички тези въпроси днес в "Отговорът на специалиста" отговаря Димитър Стефанов, мениджър продажби на сегмент "Битова климатизация" на българското търговско представителство на южнокорейския производител на битова техника LG Electronics

Един от акцентите в разговора ни са растящите сметки за ток, заради високите цени на електроенергията. Потребителите си задават много въпроси, свързани с избора на климатик, но с помощта на г-н Стефанов днес ще разберем как да направим най-добрата покупка и дълготрайна инвестиция.  

Г-н Стефанов, трябва ли да се притесняваме да се охлаждаме с климатик през лятото, предвид високите цени на тока?

- Сметките винаги са с едно наум, при хората, но това, което трябва да направим, за да не се притесняваме, е да изберем енергоспестяващ климатик. Това са т.нар. инверторни климатици. Близо 90 процента от климатиците на пазара у нас са именно инверторни. Климатиците на LG разполагат с технология, която освен, че е инверторна, е и много ефективна. Ако вие искате да се охлаждате и да имате ниски разходи, трябва да разполагате с технология, климатична, компресорна, която да го позволява. Разходите за охлаждане са по-ниски от тези за отопление. Добре е, когато се купува климатик, да се гледа на нещата в перспектива. Уредът трябва да бъде добър както за охлаждане, така и за отопление.

Какви са предимствата на отоплението с климатик?

- Климатикът има предимството да бъде сравнително ниска инвестиция за отопление. Другият важен момент е комфортът, който ни дава уредът. Освен че изглеждат добре, климатиците на LG имат и много функционален дизайн, според потребителите ни. Предимствата са енерго-ефективно отопление и висока степен на комфорт.

Има ли специален климатик, оптимизиран за охлаждане и съответно за отопление?

- Идеята за климатичната техника е възникнала точно, защото хората са имали нужда от охлаждане. Т.е. да, има. От друга страна, ако един уред е предназначен само за охлаждане, тогава инвестицията за него е по-ниска, а оттам и цената е по-ниска. Ако обаче климатикът и за отопление, цената става по-висока, защото и инвестицията е по-висока. Комфортът и енергийната ефективност също са много важни. Затова моят съвет е хората да мислят в перспектива, когато избират климатик. В последните години темата за здравето и чистотата на въздуха, който дишаме, е все по-актуална.

Можем ли да бъдем спокойни в тази посока, когато се охлаждаме или отопляваме с климатик?

- Хората трябва да знаят, че когато се охлаждаме или отопляваме с климатик, обемът от въздух трябва да се превърти чрез вентилатора в климатика, където има топлообменна част. Топлият въздух се отделя в пространството, а студеният влиза в уреда.При този процес, наречен конвекция, неминуемо, въздухът бива превъртан с по-висока скорост и ние неизбежно го вдишваме. Затова е много важно климатиците, които използваме, и за отопление, и за охлаждане, да имат добра и надеждна филтрираща система. Това, което ние от LG предлагаме е не просто филтър, а цяла филтрираща система. Освен че въздухът трябва да бъде с определена температура - ниска или висока, той трябва да бъде и със съответното качество, с ниско съдържание на вредни частици. LG постига това благодарение на няколко технологии. Поглеждайки климатика вие ще видите не само температурата, която сте му задали, но и моментното качество на въздуха - като стойности.  

Напоследък все по-често чуваме за пречистване на въздуха с ултравиолетови лъчи?

- LG има два модела, които притежават функцията UV Nano. Благодарение на нея, вентилаторът на уреда се облъчва с ултравиолетови лъчи, което го почиства и стерилизира. Това ни гарантира чисти вътрешни повърхности и съответно чист въздух.

Как да разберем кой климатик е най-надежден?

- Изборът е труден, предвид факта, че няма как да включите уреда в магазина и да усетите, да чуете как работи. Ние обаче, като производител, даваме производствена гаранция на нашите климатици. Това означава, че всеки един климатик LG има 10-годишна гаранция на компресора. Освен това ние даваме 5-годишна пълна гаранция на всички климатици LG - отново от производителя. Това е още една доза сигурност за потребителите.

Благодарим на г-н Стефанов за изчерпателната информация и съветите. Надяваме се, че сме ви били полезни!

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
10572 0

Свързани новини

Водещи новини