Учени създадоха роботизирани "светулки" за спасителни операции

  • 24 юни 2022 15:29

  • 5297
  • 0
Учени създадоха роботизирани "светулки" за спасителни операции
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Вдъхновени от светулките, инженери от Масачузетския технологичен институт са създали роботи с размерите на насекоми, които светят, докато летят, и могат да бъдат използвани в спасителни операции, съобщава сайтът на учебното заведение. 

Светлината, която излъчват роботизираните светулки, им помага да комуникират помежду си, и освен това позволява проследяването им. 

Светещите роботи са оборудвани с меки изкуствени мускули с вградени микроскопични електролуминесцентни частици, които контролират движенията на крилата им. 

Светейки, устройствата могат да комуникират помежду си. По-големите модели са способни да общуват чрез блутут, безжична комуникация и други приспособления. За миниатюрните модели обаче, размерите на които са сравними с тези на истинска светулка, това не е възможно. В случая средство за решаването на проблема е електролуминесценцията.

Според учените роботизираните светулки, изпратени на спасителна мисия, могат да намират оцелели и да изпращат сигнали за помощ. Подобни модели могат лесно да бъдат проследени по светлината, която излъчват - на учените са били необходими само три камери на смартфони, за да направят това.

Интересно е, че светещите роботи преливат в различни цветове. За целта учените са използвали електролуминисцентни частици цинков сулфат. След това те са променили химическата комбинация на частиците, в резултат на което устройството е започнало да свети в зелено, оранжево и синьо, допълва БТА. 

Весела Найденова
5297 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини