МКС промени курса, за да избегне сблъсък с отломки от съветски шпионски спътник

  • 17 юни 2022 10:46

  • 2782
  • 2
МКС промени курса, за да избегне сблъсък с отломки от съветски шпионски спътник
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Международната космическа станция (МКС) беше принудена да промени курса си, за да избегне отломки от съветски шпионски спътник, който беше свален по спорен начин от руските военни преди седем месеца, съобщи ДПА.

Двигателят на космическия кораб „Прогрес“, който е бил скачен към МКС,  е бил включен, за да промени траекторията на космическата станция, за да избегне парче отломка от спътника "Космос 1408", според публикация в „Телеграм“ на Дмитрий Рогозин, ръководител на руската космическа агенция "Роскосмос".

Руските военни свалиха излезлия от строя спътник тип „Целина-Д“ при изпитание на противоспътниково оръжие на 15 ноември 2021 г. 

Тогава САЩ разкритикуваха този ход, като предупредиха, че фрагменти от спътника могат да застрашат МКС и международния екип от астронавти, работещи на борда.

МКС направи маневри, за да избегне отломки от стара японска ракета

Когато космическата станция за първи път премина през полето от отломки, на екипажа беше наредено да облече скафандрите и да влезе в аварийната капсула на МКС за собствена безопасност.

Руските военни отрекоха да има опасност за МКС.

Съветският разузнавателен спътник "Космос 1408" е изведен в ниска околоземна орбита през 1982 г., където работи в продължение на две години и оттогава остава в околоземното пространство.

В момента на борда на МКС работят трима руснаци, трима американци и един италианец, допълва БТА.

Весела Найденова
2782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
emergency показно

2022.06.17 | 13:54

2
хюстън, we have a problem

2022.06.17 | 11:46

1
И как ги видяха, че са съветски точно ? А не китайски, американски и незнам си какви други ? Явно в космоса същите обитават орбитата разделени.

Добави коментар

Водещи новини